Orkla plateste 175 mil. euro pentru preluarea Ham

Orkla plateste 175 mil. euro pentru preluarea Ham


Orkla isi consolideaza pozitia de lider pe piata produselor alimentare de larg consum din Europa Centrala prin semnarea unui acord de preluare a producatorului Ham, unul dintre cei mai importanti jucatori regionali de profil. Acordul sustine angajamentul Orkla de a oferi produse cu un puternic caracter local, brandurile puse pe piata de Ham aducand un plus de valoare in cadrul portofoliul existent al Orkla. Alaturi de Ham, Orkla isi va dubla cifra de afaceri in Europa Centrala.

orklaOrkla isi consolideaza pozitia de lider pe piata produselor alimentare de larg consum din Europa Centrala prin semnarea unui acord de preluare a producatorului Ham, unul dintre cei mai importanti jucatori regionali de profil. Acordul sustine angajamentul Orkla de a oferi produse cu un puternic caracter local, brandurile puse pe piata de Ham aducand un plus de valoare in cadrul portofoliul existent al Orkla. Alaturi de Ham, Orkla isi va dubla cifra de afaceri in Europa Centrala.

Ham, lider de piata in Cehia si Slovacia ocupa in cele doua tari prima pozitie in categoriile de pate, ready meal, ketchup, legume la conserve, gemuri si mancare pentru copii, in timp ce in Romania, compania se afla printre liderii categoriei de pate. Ham detine pozitii de top si in Ungaria si Rusia.Categoriile care vor intra in portofoliul Orkla prin preluarea Ham ne sunt binecunoscute, acestea completand perfect si adaugand valoare categoriilor deja existente. Prin intermediul tranzactiei, Orkla isi consolideaza pozitia de lider al industriei de produse alimentare de larg consum din Europa Centrala, a declarat Peter A. Ruzicka, presedinte & CEO Orkla.

In momentul de fata, compania Orkla este prezenta in Europa Centrala prin Orkla Foods Romania, Vitana (Cehia si Slovacia) si Felix Austria.Orkla, impreuna cu Vitana si Ham, devine astfel un furnizor atractiv pentru industria de retail din Cehia si Slovacia, tranzactia intarind in acelasi timp si operatiunile din Romania. Semnarea acordului presupune o oportunitate excelenta pentru Orkla in Europa Centrala de a creste in acesta piata foarte dinamica si atractiva din punctul nostru de vedere, a declarat Atle Vidar Nagel-Johansen, Orkla EVP & CEO al Orkla Foods.

Ham are aproximativ 2400 de angajati si zece puncte de lucru, dintre care unul in Romania, sapte in Cehia, unul in Slovacia si unul in Rusia. Sediul central al companiei se afla in Kunovice, localitate situata in sud-estul Cehiei.In 2014 Ham a inregistrat vanzari de 4,9 miliarde coroane cehesti (181,3 milioane de euro) si un profit net de 234 milioane de coroane cehesti (8,65 milioane de euro). 70% din vanzarile Ham sunt generate de Cehia si Slovacia.

Orkla preia Ham de la Decapterus S..r.l., un holding privat din Luxemburg. Valoarea tranzactiei este de 175 milioane de euro, Orkla finantand achizitia prin intermediul solutiilor de creditare existente. In momentul de fata se asteapta aprobarea autoritatilor in ceea ce priveste acordul.

Orkla este unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata produselor alimentare de larg consum si solutii pentru bacanii si afacerile din industria brutariei din Scandinavia, zona tarilor baltice, Europa Centrala si India. Orkla este listata la bursa din Oslo, avand sediul in capitala Norvegiei. In 2014, grupul Orkla a avut o cifra de afaceri de 30 miliarde de coroane norvegiene, adica 3,1 miliarde de euro si aproximativ 13000 de angajati la sfarsitul anului 2014.



Poti fi interesat si de