Rusia va inaspri restrictiile privind tranzitul produselor din carne din Belarus

Rusia va inaspri restrictiile privind tranzitul produselor din carne din Belarus


Moscova va inaspri restrictiile privind tranzitul pe teritoriul sau al produselor din carne din Belarus, Kazahstan si din alte state, in urma incercarilor de a se vinde produse interzise in Rusia, a anuntat, luni, Serviciul federal de Supraveghere Veterinara si Fitosanitara din Rusia (VPSS), transmite Reuters.

rusia-carnee1Moscova va inaspri restrictiile privind tranzitul pe teritoriul sau al produselor din carne din Belarus, Kazahstan si din alte state, in urma incercarilor de a se vinde produse interzise in Rusia, a anuntat, luni, Serviciul federal de Supraveghere Veterinara si Fitosanitara din Rusia (VPSS), transmite Reuters.


Decizia vine dupa ce Rusia a suspendat importurile de bovine, carne si produse din carne din Muntenegru, incepand cu data de 18 noiembrie. Cateva state balcanice sunt banuite de Moscova ca reexporta produse alimentare interzise din UE. Anterior, au fost aplicate restrictii asupra produselor din Macedonia, Albania, Ucraina si Moldova.

VPSS a anuntat ca a descoperit o filiera de contrabandisti care tranzitau din Belarus pana in Kazahstan produse din carne destinate pietei ruse.

De asemenea, Serviciul federal de Supraveghere Veterinara si Fitosanitara din Rusia a cerut autoritatilor din Belarus sa opreasca certificarea unor astfel de transporturi pana la rezolvarea problemei.

Rusia, Belarus si Kazahstan au semnat, in mai, acordul privind infiintarea Uniunii Economice Eurasiatice (UEE), un spatiu de liber-schimb economic.

Din 30 noiembrie, tranzitul produselor prin Rusia spre Belarus si Kazahstan va fi permis numai prin punctele vamale de la granita rusa, a anuntat VPSS. Anterior, produsele de origine animala vor putea fi verificate si la punctele vamale din Belarus si Kazahstan.

La inceputul lunii august, presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret care interzice importurile de produse agricole si alimentare provenite din tarile care au impus sanctiuni Rusiei in contextul crizei din Ucraina. Lista include produse din carne si lapte, precum si fructe si legume provenite din SUA, UE, Canada, Australia si Norvegia. Problema este ca pentru anumite categorii, precum carnea de porc, pestele si fructele, produsele importate reprezinta aproximativ 30% din consumul Rusiei, scrie Agerpres.



Poti fi interesat si de