Europa: Inca 82 de vite afectate de boala limbii albastre

Europa: Inca 82 de vite afectate de boala limbii albastre


Numarul animalelor afectate de boala limbii albastre a continuat sa creasca saptamana aceasta in Serbia, Romania, Bosnia si Hertegovina, transmite site-ul thecattlesite.com.

europa-blu1Numarul animalelor afectate de boala limbii albastre a continuat sa creasca saptamana aceasta in Serbia, Romania, Bosnia si Hertegovina, transmite site-ul thecattlesite.com.




In Romania, au fost raportate 29 de noi cazuri la fermele din centrul si estul tarii, in total fiind infectate 31 de vite, patru oi si patru capre.

Si Serbia a anuntat cresterea numarului de animale afectate, saptamana aceasta fiind 300 de cazuri la fermele din estul tarii. In total, au fost infectate 51 de vite, 1.125 oi si 15 capre.
In Bosnia si Hertegovina, la o ferma cu 180 de animale au fost raportate trei cazuri si inca se analizeaza tipul de virus care a provocat imbolnavirea septelului.

Ministrul roman al Agriculturii, Daniel Constantin, a afirmat recent ca "boala limbii albastre" nu este periculoasa pentru consumatori, iar carnea si laptele pot fi consumate, chiar daca productia scade.

Potrivit datelor Autoritatii Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), pana la mijlocul lunii octombrie, numarul animalelor afectate de boala limbii albastre ajunsese la 1.895 in cele 26 de judete unde au fost inregistrate focare, ceea ce reprezenta 0,02% din totalul animalelor receptive existente in aceste zone, in timp ce 384 au murit din cauza acestei boli.

Focarele unde evolueaza boala limbii albastre se afla in 254 de comune din 26 de judetele, cele mai afectate fiind Prahova, cu 37 de focare, Buzau si Vrancea, cu cate 33 de focare fiecare, Gorj - 34, Valcea - 27, Arges - 20, Bacau - 10. Efectivele de animale receptive la boala se ridica la 7.686.288, scrie Agerpres.



Poti fi interesat si de