Rusia interzice importul de carne provenita din Republica Moldova

Rusia interzice importul de carne provenita din Republica Moldova


Serviciul federal de supraveghere veterinara si fitosanitara din Federatia Rusa (Rosselkhoznadzor) a decis, luni, sa interzica importul de carne si mezeluri provenite din Republica Moldova, sub pretextul 'incalcarii normelor sanitare' in aceasta tara, transmite AFP.

rusia-meat1Serviciul federal de supraveghere veterinara si fitosanitara din Federatia Rusa (Rosselkhoznadzor) a decis, luni, sa interzica importul de carne si mezeluri provenite din Republica Moldova, sub pretextul 'incalcarii normelor sanitare' in aceasta tara, transmite AFP.


Relatiile dintre Republica Moldova si Rusia s-au racit dupa ce, in luna iulie a acestui an, Chisinaul a ratificat acordul de asociere cu Uniunea Europeana. La finele lunii iulie, Rusia a introdus o serie de accize pentru importurile de carne, vegetale, fructe, zahar, vin si bere provenite din Republica Moldova.

'Incalcari sistematice ale normelor sanitare au fost descoperite la mai multe societati din Republica Moldova. Avand in vedere importanta acestor incalcari o interdictie provizorie privind importul de carne si mezeluri a fost decretata incepand din 27 octombrie 2014', se arata intr-o scrisoare trimisa de Rosselkhoznadzor departamentelor sale regionale.

Moscova este acuzata in mod frecvent ca invoca motive sanitare pentru a face presiuni comerciale asupra tarilor vecine. Saptamana trecuta, Rosselkhoznadzor a decretat o interdictie temporara privind importurile de fructe si legumeprovenite din Ucraina, iar in luna iulie, Rusia a amenintat ca va pune capat unui acord de liber schimb vechi de 20 de ani cu Georgia.

Rusia este al doilea mare partener comercial al Republicii Moldova dupa Uniunea Europeana, fiind responsabila pentru 25,5% din schimburile comerciale, potrivit datelor furnizate de Comisia Europeana.

La inceputul lunii august, presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret care interzice importurile de produseagricole si alimentare provenite din tarile care au impus sanctiuni Rusiei in contextul crizei din Ucraina. Lista include produse din carne si lapte, precum si fructe si legume provenite din SUA, UE, Canada, Australia si Norvegia, scrie Agerpres.



Poti fi interesat si de