Comisia Europeana aproba restrictiile privind importul de carne de vita pe piata americana

Comisia Europeana aproba restrictiile privind importul de carne de vita pe piata americana


Comisia Europeana a salutat luni decizia Statelor Unite de a-si revizui legislatia privind importul de carne de vita, care a fost sistat din anul 1998 ca urmare a bolii 'vacii nebune' si care va putea fi reluat in urma adoptarii noilor reglementari, consemneaza agentia EFE.

carnevitaamericaComisia Europeana a salutat luni decizia Statelor Unite de a-si revizui legislatia privind importul de carne de vita, care a fost sistat din anul 1998 ca urmare a bolii 'vacii nebune' si care va putea fi reluat in urma adoptarii noilor reglementari, consemneaza agentia EFE.

'Comisia Europeana saluta anuntul Departamentului american al Agriculturii privind adaptarea legislatiei americane la standardele internationale legate de encefalopatia spongiforma bovina', cunoscuta si sub numele de boala 'vacii nebune', se mentioneaza intr-un comunicat semnat de purtatorul de cuvant al comisarului european pentru agricultura, Roger Waite.
In consecinta, carnea de vita provenind din Uniunea Europeana va fi nou nou autorizata pe piata americana, precizeaza textul. 'Redeschiderea acestei piete este un pas tardiv, dar pe care il salutam totusi, si care va elimina un veto nejustificat, restabilind conditiile comerciale normale' intre cele doua parti, mai afirma oficialul european.

Departamentul american al Agriculturii a anuntat vineri ca va revizui reglementarea privind importul de carne de vita, urmand ca aceste norme sa fie puse in conformitate cu standardele stabilite de Organizatia Mondiala pentru Sanatatea Animalelor (OIE). Decizia va intra in vigoare la 90 de zile dupa publicarea in Monitorul Oficial.

Conform normelor OIE, adoptate in anul 2005, carnea dezosata de vita provenita din UE este sigura pentru consum si poate fi comercializata in toate tarile. Aceasta organizatie a evaluat riscul aparitiei bolii 'vacii nebune' in statele membre ale Uniunii, iar rezultatele au fost mai bune decat cele obtinute in majoritatea celorlalte tari. Insa hotararea Departamentului american al Agriculturii nu priveste si importul de carne de oaie si de capra, acesta fiind restrictionat in continuare.



Poti fi interesat si de