Cel mai mare centru agricol al Chinei va fi in Ucraina

Cel mai mare centru agricol al Chinei va fi in Ucraina


Ucraina ar putea deveni cel mai mare centru agricol al Chinei din afara tarii. Potrivit mai multor publicatii, Beijingul ar intentiona sa ia in arenda pe termen lung circa trei milioane de hectare de teren agricol in Ucraina - adica a zecea parte din toate terenurile destinate agriculturii din aceasta tara. Cu toate acestea, oficiali de la Kiev au declarat luni ca nu stiu nimic despre o astfel de afacere, a relatat postul rus de televiziune Vesti-24. Conform relatarii, China intentioneaza sa ia in arenda pentru jumatate de secol a zecea parte din terenurile agricole ucrainene. Primele 100.000 de hectare de pamant ar urma sa treaca sub control chinezesc chiar in perioada urmatoare. Conform versiunii chineze a publicatiei The Global Times, un acord in acest sens ar fi fost deja semnat intre un holding agricol din Ucraina si Xinjiang Production and Construction Corps. Surprinzator, dupa cum au relatat luni online mai multe publicatii ucrainene, oficialii ucraineni nu stiu nimic despre aceasta afacere.

terenagricolUcraina ar putea deveni cel mai mare centru agricol al Chinei din afara tarii. Potrivit mai multor publicatii, Beijingul ar intentiona sa ia in arenda pe termen lung circa trei milioane de hectare de teren agricol in Ucraina - adica a zecea parte din toate terenurile destinate agriculturii din aceasta tara. Cu toate acestea, oficiali de la Kiev au declarat luni ca nu stiu nimic despre o astfel de afacere, a relatat postul rus de televiziune Vesti-24. Conform relatarii, China intentioneaza sa ia in arenda pentru jumatate de secol a zecea parte din terenurile agricole ucrainene. Primele 100.000 de hectare de pamant ar urma sa treaca sub control chinezesc chiar in perioada urmatoare. Conform versiunii chineze a publicatiei The Global Times, un acord in acest sens ar fi fost deja semnat intre un holding agricol din Ucraina si Xinjiang Production and Construction Corps. Surprinzator, dupa cum au relatat luni online mai multe publicatii ucrainene, oficialii ucraineni nu stiu nimic despre aceasta afacere.

'Eu nu dispun de astfel de informatii, din pacate. Stiu ca societatile chineze manifesta uneori interes', a declarat presedintele Asociatiei de cooperare Ucraina-China, Igor Litvin, in contextul in care presa scrie ca Beijingul si-a facut deja planuri precise in aceasta privinta. Partea chineza intentioneaza sa se ocupe cu agricultura si cu cresterea animalelor in Ucraina. In total, suprafata terenurilor pe care China ar avea de gand sa le ia in arenda ajunge la trei milioane de hectare in Dnepropetrovsk, Herson si Crimeea.

'China are multa experienta in domeniul agriculturii, iar Ucraina este o tara bogata in resurse si dispusa sa coopereze cu partea chineza. Tarile noastre se completeaza reciproc si exista toate conditiile pentru o colaborare fructuoasa', a declarat canalului tv mentionat Chen Youjin, prim-secretar al Ambasadei Chinei in Ucraina. Cu toate acestea, societatea ucraineana care, dupa cum au informat mass-media chineze, intentioneaza sa transfere terenuri sub control chinez, a declarat ca presa a inteles totul gresit, indicand ca nici nu dispune de o suprafata atat de mare de terenuri agricole, iar negocierile cu compania chineza au vizat doar proiecte de irigatie. Serghei Kasianov, presedintele Consiliului director al holdingului agricol ucrainean KSG Agro, a explicat:'Nu intentionam nici sa vindem si nici sa dam in arenda terenuri agricole chinezilor. A fost vorba doar de un proiect de irigare prin picurare pe o suprafata de 3.000 de hectare in anul urmator'.

De multe ori, principalul obstacol in calea unor proiecte de anvergura chineze in domeniul agricol il constituie neconformitatea standardelor de mediu, releva Vesti-24, care trateaza cu prudenta informatiile aparute pe acest subiect.



Poti fi interesat si de