Romanii consuma 6 kilograme de peste pe an


Romanii consuma anual in jur de 6 kilograme de peste, de aproape patru ori mai putin decat media Uniunii Europene, sustine Marian Cuzdrioreanu, presedintele Asociatiei Procesatorilor, Importatorilor, Distribuitorilor si Comerciantilor de Peste din Romania - Ro-Fish.

romani consumRomanii consuma anual in jur de 6 kilograme de peste, de aproape patru ori mai putin decat media Uniunii Europene, sustine Marian Cuzdrioreanu, presedintele Asociatiei Procesatorilor, Importatorilor, Distribuitorilor si Comerciantilor de Peste din Romania - Ro-Fish.


Consumul se dubleaza in zilele cu dezlegare la peste, cum este si Duminica Floriilor.

"Romanii sunt un popor evlavios si tin cont de dezlegarile la peste pentru ca tin postul in proportie destul de mare si bineinteles ca in aceste zile creste si consumul de peste. Fata de cele 4 6 kilograme de peste cat se consuma ca medie multianuala in Romania, in zilele cu dezlegare la peste cred ca acest consum se dubleaza. Eu consider ca s-a ajuns la 6 kilograme pe locuitor intr-un an, iar consumul va creste in continuare si datorita acvaculturii. Inainte de 1989, in Romania se consuma anual intre 8 si 10 kilograme de peste pe locuitor, dar aveam o flota de pescuit, iar pestele era mult mai accesibil la pret", a declarat pentru Agerpres presedintele Ro-Fish.

Romania acopera din productia interna de peste doar 18% din consum, iar diferenta de 82% provine din import. Potrivit presedintelui Ro-Fish, cele mai cautate specii in Romania sunt cele marine, precum macroul, sprotul si codul, dar si speciile de apa dulce, pastravul, crapul si carasul.

Romania produce anual 18.000 de tone de peste, inclusiv din acvacultura, din care 2.000 de tone sunt de pastrav, iar pana la 9.000 de tone sunt cele din specia ciprinide, respectiv crap, caras etc, diferenta provenind din pescuit.



Poti fi interesat si de