Consiliul Concurentei analizeaza cresterea exploziva a pretului alimentelor

Consiliul Concurentei analizeaza cresterea exploziva a pretului alimentelor


Consiliul Concurentei a demarat o analiza, la sesizarea Ministerului Agriculturii, pentru a determina cauzele scumpirii accelerate a alimentelor in aceasta luna, unul dintre posibilele motive fiind cresterea deficitului bugetar, care duce la majorarea importurilor si pune presiune pe inflatie, a declarat, pentru AGERPRES, Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

pret alimente consiliul conConsiliul Concurentei a demarat o analiza, la sesizarea Ministerului Agriculturii, pentru a determina cauzele scumpirii accelerate a alimentelor in aceasta luna, unul dintre posibilele motive fiind cresterea deficitului bugetar, care duce la majorarea importurilor si pune presiune pe inflatie, a declarat, pentru AGERPRES, Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.


"Am primit de la Ministerul Agriculturii o solicitare pentru analiza preturilor la alimente, in special la unt, oua si unele produse din carne, unde preturile au avut evolutii radicale. Foarte bine ca ne-au facut o astfel de sesizare, dar ar fi foarte bine sa vina si cu date, cu mai multe informatii. Le-am cerut si noi acest lucru, intruct ministerul de resort are informatii mai multe pe aceasta tema", a spus Chiritoiu.

El a aratat ca unele cresteri de preturi par sa aiba caracter regional, cum este cazul oualor si untului, insa acest lucru nu ar justifica pe deplin scumpirile din Romnia.

Totodata, intrebat daca se suspecteaza o intelegere intre retaileri, Chiritoiu a raspuns: "Nu as putea sa spun acum acest lucru, este prea devreme. Vom analiza tot lantul, de la productie la raft, sa vedem daca avem de-a face cu un mecanism de piata functional".

"Sunt evolutii recente, aparute in luna noiembrie, in contextul in care, potrivit INS, pretul alimentelor in octombrie 2017 fata de 2016 este de doar 3%, similara cu cresterea pretului la produsele nealimentare", a adaugat el.

Potrivit lui Chiritoiu, scumpirile ar putea fi efectul cresterii deficitului bugetar. "Excesul de cerere din deficitul bugetar se duce in importuri, creste deficitul comercial. Deci daca am deficit bugetar acesta atrage importurile, ceea ce genereaza o scadere a cursului si genereaza inflatie. Intruct mare parte din alimente sunt importate, iar leul scade fata de euro, acestea genereaza o crestere a preturilor. Sunt legi ale economiei", a explicat Chiritoiu.

Presedintele Concurentei nu a putut oferi un orizont de timp in care analiza ar putea fi finalizata, exprimndu-si speranta ca acest lucru va fi realizat ct mai repede posibil.

El a amintit de amenda de 35 de milioane de euro luata in 2015 de Metro, Real, Selgros, Mega Image si furnizorii acestora, ca urmare a unor intelegeri anticoncurentiale, si a precizat ca exista in analiza Consiliului o alta investigatie, care vizeaza eventuale comportamente ilegale ale Cora, Carrefour, Kaufland si ale furnizorilor lor, ancheta care va fi finalizata in prima parte a anului viitor.

Vineri, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat, pentru AGERPRES, ca a sesizat Consiliul Concurentei in privinta scumpirilor aparute la alimente, in special la oua, carne si produse lactate, intruct analizele Ministerului Agriculturii nu au scos in evidenta motive obiective care sa determine majorari de preturi, iar institutia nu are instrumente si prevederi legale pentru a interveni pe piata.

"Cerem sprijinul Consiliului Concurentei pentru a vedea daca nu cumva sunt elemente care vizeaza o intelegere intre comercianti, pentru ca altfel nu se explica", a sustinut Daea.

Acesta a adaugat ca "a luat la pas" in aceasta perioada mai multe piete si magazine din Bucuresti si a constatat "anomalii si lucruri de neinteles", in conditiile in care nu au fost inregistrate cresteri in costurile de productie, insa pretul alimentelor s-a dublat la raft, in unele cazuri.

Fermierii solicita si ei interventia autoritatilor, in contextul in care ei spun ca isi vnd productia la preturi mai mici dect acum cteva saptamni, insa, pe de alta parte, produsele ajung la consumator cu preturi mult mai mari.

"In ultimele 60 de zile, pretul carnii de porc a scazut cu circa 30% la poarta fermei. Astazi fermierii vnd cu 4,9 lei/kg la poarta fermei - cu mari presiuni din partea retailerilor pentru noi scaderi de pret! Pretul la carnea de pasare a scazut la poarta fermei cu aproximativ 20% in timp ce pretul la carnea de vita se mentine stabil, dar cu tendinte de scadere. Pentru sectorul de productie oua, cererea este foarte mare, dar preturile au crescut la fermieri cu circa 26%, nu cu 100%, in timp ce laptele si produsele lactate au pretul nemodificat la producator", sustin reprezentantii Asociatiei Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine din Romnia (ACEBOP).

Reprezentantii Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romnia (UCPR) sustin ca pretul oualor a crescut la poarta fermei cu doar 24% in octombrie 2017, comparativ cu perioada similara a anului trecut, aceasta situatie fiind determinata insa de "criza fipronilului" din luna august, care a distorsionat piata in unele state membre ale Uniunii Europene.

Potrivit datelor furnizate AGERPRES de UCPR, in luna octombrie 2017, ouale s-au vndut, in medie, cu 36 de bani pe bucata, fara TVA, la poarta fermei, insa in magazine pretul a sarit de 80 de bani pe bucata.



Poti fi interesat si de