UCPR: Pretul oualor a crescut la poarta fermei cu 24% in octombrie

UCPR: Pretul oualor a crescut la poarta fermei cu 24% in octombrie


Pretul oualor a crescut la poarta fermei cu 24% in octombrie 2017, comparativ cu perioada similara a anului trecut, aceasta situatie fiind determinata de "criza fipronilului" din luna august, care a distorsionat piata in unele state membre ale Uniunii Europene, sustin crescatorii de pasari din Romania.

oua pretPretul oualor a crescut la poarta fermei cu 24% in octombrie 2017, comparativ cu perioada similara a anului trecut, aceasta situatie fiind determinata de "criza fipronilului" din luna august, care a distorsionat piata in unele state membre ale Uniunii Europene, sustin crescatorii de pasari din Romania.


Potrivit datelor furnizate Agerpres de catre reprezentantii Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR), in luna octombrie 2017, ouale s-au vandut, in medie, cu 36 de bani pe bucata, fara TVA, la poarta fermei, insa in magazine pretul a sarit de 80 de bani pe bucata.

"Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR) a analizat evolutia pietei oualor in perioada octombrie 2017 fata de octombrie 2016, conform "Observatorului Preturilor la poarta fermei in UE", iar cresterea pretului la poarta fermei, in medie pe cele 28 state membre UE, a fost de circa 40% in perioada analizata, in timp ce in Romania, in aceeasi perioada, pretul oului la poarta fermei a crescut cu 24%", precizeaza UCPR.

In tarile vecine Romaniei, pretul oului de consum la poarta fermei a crescut cu circa 30% in Ungaria, 23% in Polonia, 23% in Bulgaria, iar cele mai mari cresteri de preturi in UE se inregistreaza in Grecia - 151%, Germania - 81%, Belgia - 55% si Spania - 51%, arata analiza UCPR.

"Aceasta situatie din piata oualor de consum este determinata de "criza fipronilului" din luna august 2017, manifestata in unele state membre UE, care a dus la eliminarea din productie a unui numar important de gaini ouatoare, lucru care a distorsionat piata oualor de consum. Situatia actuala va mai dura o perioada, pana cand gainile care inlocuiesc pe cele eliminate din productie vor incepe sa produca oua", subliniaza reprezentantii UCPR.

Din estimarile facute de crescatorii de pasari din Romania, piata oualor de consum se va regla abia in lunile februarie - martie 2018.

Totodata, reprezentantii UCPR sustin ca piata oualor de consum din Romania este influentata si de productia din gospodariile taranesti, care reprezinta circa 60% din productia totala de oua la nivel national.

"Piata oualor este sezoniera, respectiv in primavara - vara oferta de oua creste si pretul oualor scade, iar in perioada toamna - iarna oferta de oua se reduce si preturile incep sa creasca. De exemplu, pretul oualor la poarta fermei in lunile iunie - iulie 2017 a fost mai mic cu 30% fata de pretul realizat in lunile noiembrie - decembrie 2016", au mai spus crescatorii de pasari din Romania.

In vara, ouale s-au vandut la poarta fermei, fara TVA, in medie cu 18 bani pe bucata.

Pana la aceasta data, productia interna de oua consum realizata de fermele profesionale, a crescut fata de anul 2016 cu 4%.

Cei peste 200 de producatori de oua din UCPR realizeaza 85% - 90% din productia autohtona de oua obtinuta in sistem industrial, iar productia anuala de oua se ridica, in medie, la circa 1,36 de miliarde de bucati



Poti fi interesat si de