Valoarea importurilor globale de carne, in crestere cu 22% fata de 2016

Valoarea importurilor globale de carne, in crestere cu 22% fata de 2016


Chiar daca preturile produselor alimentare au fost in general stabile, factura globala pentru importurile alimentare va creste cu 6% in acest an, pana la 1.413 miliarde de dolari, a doua mare valoare inregistrata vreodata, se arata intr-un raport publicat joi de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), informeaza AFP.

carne pret faoChiar daca preturile produselor alimentare au fost in general stabile, factura globala pentru importurile alimentare va creste cu 6% in acest an, pana la 1.413 miliarde de dolari, a doua mare valoare inregistrata vreodata, se arata intr-un raport publicat joi de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), informeaza AFP.


Potrivit FAO, aceasta nota de plata majorata se explica printr-o crestere a cererii alimentare mondiale precum si prin cresterea tarifelor pentru transportul de marfa. Organizatia este ingrijorata de implicatiile economice legate de cresterea facturii importurilor alimentare pentru tarile cele mai putin dezvoltate si tarile cu venituri reduse.

"Costurile importurilor au crescut considerabil, in consecinta facturi mai mari nu se traduc automat in cantitati mai mari de alimente cumparate", subliniaza economistul FAO, Adam Prakash.

FAO precizeaza ca aceasta crestere a costurilor importurilor alimentare intervine intr-un moment in care stocurile sunt robuste, prognozele privind recoltele sunt bune iar pietele de produse alimentare sunt bine aprovizionate.

De exemplu, desi pretul mondial al graului a ramas constant, pretul pentru graul rosu de primavara din SUA, un tip de grau utilizat pentru productia de paste, era cu 40% mai mare in luna iulie 2017 decat in luna iulie 2016. De asemenea, indicele pretului untului calculat de FAO a crescut cu 41% in 2017, adica de trei ori mai mult a crescut indicele pretului produselor lactate. Aceasta desi productia mondiala de lapte este prognozata sa creasca cu 1,4%, gratie unui avans de 4% in India.

FAO sustine ca sectorul cresterii animalelor si lactatelor sunt deosebit de dinamice. Potrivit Organizatiei, factura de plata pentru importurile globale de carne va atinge in acest an valoarea record de 176 miliarde de dolari, in crestere cu 22% comparativ cu 2016.


Poti fi interesat si de