Seful ANSVSA: Romania e in continuare tara libera de pesta porcina clasica

Seful ANSVSA: Romania e in continuare tara libera de pesta porcina clasica


Romania isi mentine statutul de tara libera de pesta porcina clasica, obtinut in luna mai, deoarece nu are nicio legatura cu pesta porcina africana, confirmata in gospodarii din Satu Mare, care este o boala total diferita, a declarat presedintele Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Geronimo Branescu.

ansvsa porci ppaRomania isi mentine statutul de tara libera de pesta porcina clasica, obtinut in luna mai, deoarece nu are nicio legatura cu pesta porcina africana, confirmata in gospodarii din Satu Mare, care este o boala total diferita, a declarat presedintele Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Geronimo Branescu.


Seful ANSVSA spune ca se fac destul de des confuzii intre cele doua boli. "Romania isi mentine in continuare statutul de tara libera de pesta porcina clasica. Din acest punct de vedere, ceea ce am dobandit in luna mai nu am pierdut acum. Statutul acesta nu se pierde decat atunci cand apare primul focar de pesta porcina clasica. Si acum nu este cazul. Vorbim de doua boli total diferite. Pesta porcina africana genereaza restrictii cu privire la toate activitatile inclusiv cele de export, dar aceste restrictii sunt teritorializate. Noi avem discutii cu Comisia Europeana si incercam sa ne aratam disponibilitatea si totodata eficienta pentru a putea negocia o zona de restrictie cat mai favorabila tarii noastre si cat mai eficienta pentru ca este in interesul comun al Comisiei si al Romaniei sa gestioneze focarele si fenomenul", a spus Branescu.

Acesta afirma ca niciuna dintre aceste boli nu genereaza vreun risc pentru consumatori, "nici de contact si nici de consum".

In ceea ce priveste focarul de pesta porcina africana din Romania, confirmat intr-o gospodarie localizata la periferia municipiului Satu Mare, seful ANSVSA a subliniat ca autoritatile s-au miscat foarte rapid pentru a evita extinderea bolii la porcul mistret, ceea ce ar putea crea riscuri majore de difuzie in teritoriu.

"Scopul nostru in acest moment este sa gestionam cat se poate de bine acest focar pentru a nu se extinde, mai ales catre porcul mistret, pentru ca ar crea riscuri majore de difuzie in teritoriu. Pana la acest moment, din examinarea clinica zilnica pe care o fac colegii nostri de la Satu Mare, nu avem elemente suplimentare de suspiciune. Noi am extins zona efectiva de restrictie de 3 kilometri in jurul focarelor pentru a avea un plus de siguranta si de control cat mai eficient al bolii, in conditiile in care in aceasta zona extinsa avem si trei exploatatii comerciale de cresterea porcului", a explicat presedintele ANSVSA.

Nu in ultimul rand, Branescu a subliniat ca in perioada urmatoare vor veni in Romania specialisti din cadrul Comisiei Europene cu care vor colabora pentru a gestiona cat mai bine focarele de boala si pentru a evita extinderea ei.

"Noi avem discutii aprofundate cu Comisia Europeana pe acest subiect. Deocamdata, se asteapta o evolutie a focarelor si reactia autoritatilor romane care pana acum a fost excelenta. Am lichidat rapid acest focar, am tratat cu maxima severitate aceasta suspiciune, pentru ca nu era neaparata nevoie sa intervenim radical, dar am preferat sa nu riscam. Am lichidat acel focar inca de la nivelul de suspiciune si am facut dezinfectie, am izolat zona si am restrictionat circulatia animalelor, iar Comisia a apreciat acest lucru. Vor veni si specialisti din cadrul CE in perioada urmatoare cu care noi vom colabora in plan local pentru a gestiona cat mai bine focarele de boala si pentru a evita pe cale de consecinta extinderea ei", a adaugat presedintele ANSVSA.



Poti fi interesat si de