Prolific, o noua rasa de oi creata in Romania

Prolific, o noua rasa de oi creata in Romania


Specialistii Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Cresterea Ovinelor si Caprinelor Palas, din judetul Constanta, au creat o noua rasa de oi. A fost nevoie de 30 de ani de experimente pentru obtinerea rasei Prolific, care acum este in curs de omologare.

ovine rasa prolificSpecialistii Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Cresterea Ovinelor si Caprinelor Palas, din judetul Constanta, au creat o noua rasa de oi. A fost nevoie de 30 de ani de experimente pentru obtinerea rasei Prolific, care acum este in curs de omologare.


Cercetatorii promit ca Prolific va depasi asteptarile crescatorilor de ovine. Desi nu este o rasa de carne, sub aspectul proportiei carne/oase este superioara raselor romanesti, obtinandu-se o cantitate mai mare de carne cu 25%. Un berbec de 8 luni cantareste, spun reprezentantii institutului, aproximativ 50 de kilograme. Are si mai putina grasime, iar carnea, spun specialistii, are fibra mai fina si un gust mult mai placut.

Spre deosebire de rasele traditionale, care au o prolificitate de 105%, Prolific are un randament de 160-170%, adica la 100 de oi se obtin pana la 170 de miei. Are o capacitate de alaptare foarte buna si poate sa duca pana la intarcare toti mieii care se obtin.

Patru rase au fost incrucisate pentru obtinerea Prolific: Merinos de Palas, Romanov, Landrace Finlandez si Border Leincester. Din 1988 am inceput crearea acestei rase. Au fost incrucisari succesive din care au rezultat mai multi produsi care au trebuit urmariti fiecare in parte, ani la rand. Este vorba de 6 generatii, iar o generatie la oaie tine cam 3-4 ani, a declarat, pentru adevarul.ro, directorul general al Institutului de Cercetare Palas, Radu Raducu.

Rasa Prolific se afla in curs de omologare. Omologarea este o documentatie foarte laborioasa, trebuie interpretat statistic multe date. In 6 generatii sunt 1.800 de capete si trebuie sa le facem calculele parametrilor genetici. Este o munca de durata. Omologarea se face de catre o comisie de specialisti din cadrul Comisiei Nationale de Ameliorare in Zootehnie, adauga directorul general Radu Raducu.


Poti fi interesat si de