Presedintele C.E. cere aceeasi calitate a alimentelor in toate statele membre

Presedintele C.E. cere aceeasi calitate a alimentelor in toate statele membre


Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a afirmat la finalul saptamanii trecute ca produsele alimentare aparent identice nu ar trebui sa fie vandute cu ingrediente inferioare in Europa de Est, pe fondul controverselor legate de acest subiect, transmite Reuters.

mezeluri dublu standardPresedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a afirmat la finalul saptamanii trecute ca produsele alimentare aparent identice nu ar trebui sa fie vandute cu ingrediente inferioare in Europa de Est, pe fondul controverselor legate de acest subiect, transmite Reuters.


Cateva studii au aratat ca multe dintre produsele alimentare vandute de multinationale in Europa de Est contin ingrediente mai ieftine, de calitate mai scazuta, decat versiunile identice vandute in Europa Occidentala.

Premierul slovac, Robert Fico, a discutat joi aceasta problema la intalnirea pe care a avut-o la Bruxelles cu Juncker.

"Nu-mi place ideea ca ar exista un fel de categoria a doua in Europa. Vom face tot posibilul sa incheiem acest mod discriminatoriu prin care se furnizeaza slovacilor produse alimentare si alte bunuri de o calitate mai scazuta", a afirmat Juncker la o conferinta de presa comuna.

Acesta a adaugat ca in septembrie vor fi emise reglementari privind modul de interpretare a actualei directive privind securitatea alimentara, dar nu a exclus si o noua legislatie.

Companiile alimentare si-au aparat practicile, sustinand ca pietele diferite au gusturi diferite, iar ingredientele sunt specificate cu acuratete. De asemenea, firmele sustin ca in est consumatorii sunt mai saraci decat in vest. Alimentele sunt cu aproximativ 25% mai ieftine in Cehia decat in Germania.

Fico a afirmat ca refuza in mod strict standardele duble la calitatea alimentelor si a apreciat ca Juncker vede aceasta problema ca una europeana, si nu doar una regionala.


Poti fi interesat si de