Pesta porcina: a fost activat Planul de contingenta al Romaniei

Pesta porcina: a fost activat Planul de contingenta al Romaniei


Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta (CNSSU) a decis, marti, sa activeze Planul de contingenta al Romaniei pentru situatii de pesta porcina, dupa ce, la Satu Mare s-a inregistrat primul focar al acestei boli, a anuntat ministrul de Interne, Carmen Dan, pe pagina sa de Facebook.

focar pesta porcina7Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta (CNSSU) a decis, marti, sa activeze Planul de contingenta al Romaniei pentru situatii de pesta porcina, dupa ce, la Satu Mare s-a inregistrat primul focar al acestei boli, a anuntat ministrul de Interne, Carmen Dan, pe pagina sa de Facebook.


Dupa ce ieri a fost confirmat un focar de pesta porcina in judetul Satu Mare, astazi, alaturi de ministrul Agriculturii, de presedintele ANSVSA si de reprezentanti ai institutiilor cu atributii, am avut o sedinta extraordinara a Comitetului Nationale pentru Situatii Speciale de Urgenta (CNSSU). Am decis prin Hotarare a CNSSU ca ANSVSA sa activeze Planul de contingenta al Romaniei pentru situatii de pesta porcina. Foarte important - pesta porcina nu are impact asupra sanatatii umane, dar este o boala grava pentru animale!, a scris Carmen Dan, marti seara, pe pagina de socializare.

Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat, luni, primul focar de pesta porcina africana, la porci domestici, intr-o gopodarie localizata la periferia municipiului Satu Mare, animalele fiind sacrificate si incinerate, potrivit unui comunicat transmis marti de ANSVSA.

Investigatia epidemiologica a relevat existenta unui focar primar si a unui focar secundar, precizeaza Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).


Poti fi interesat si de