PAC 2020: Fermierii varstnici reprezinta 31% in totalul populatiei din agricultura UE

PAC 2020: Fermierii varstnici reprezinta 31% in totalul populatiei din agricultura UE


Reinnoirea generatiilor ar trebui sa devina o prioritate a unui nou cadru de politici in Uniunea Europeana, in conditiile in care la ora actuala fermierii varstnici, peste 65 de ani, detin cea mai mare pondere din totalul populatiei ocupate in agricultura in spatiul comunitar, respectiv 31%, in timp ce tinerii sub 35 de ani ocupa doar 6 procente.

fermieri batrani PACReinnoirea generatiilor ar trebui sa devina o prioritate a unui nou cadru de politici in Uniunea Europeana, in conditiile in care la ora actuala fermierii varstnici, peste 65 de ani, detin cea mai mare pondere din totalul populatiei ocupate in agricultura in spatiul comunitar, respectiv 31%, in timp ce tinerii sub 35 de ani ocupa doar 6 procente.


Datele sunt prezentate in comunicarea Comisiei Europene "Viitorul alimentatiei si agriculturii", adoptata de CE in data de 29 noiembrie, document strategic privind viitorul Politicii Agricole Comune (PAC) in perioada post-2020.

"Reinnoirea generatiilor ar trebui sa devina o prioritate a unui nou cadru de politici, dar trebuie recunoscut faptul ca statele membre sunt in cea mai buna pozitie pentru a stimula reinnoirea generatiilor recurgand la competentele pe care le detin in ceea ce priveste reglementarile privind terenurile, fiscalitatea, dreptul succesoral sau amenajarea teritoriului. In acest context, Comisia Europeana a publicat recent orientari despre modul de protejare a terenurilor agricole. Avand in vedere acest lucru, este necesar sa se sporeasca coerenta dintre masurile UE si cele nationale", se precizeaza in Comunicarea CE.

Potrivit documentului, PAC ar trebui sa ofere statelor membre flexibilitatea de a-si elabora scheme adaptate care sa reflecte nevoile specifice ale tinerilor lor fermieri. "Planurile strategice privind PAC ar putea include sprijin pentru dezvoltarea de competente, cunostinte, inovare, dezvoltarea de afaceri si sprijin pentru investitii", mentioneaza Comunicarea CE.

Reprezentantii forului comunitar considera ca organizatiile de producatori pot juca un rol important in acest context, iar pentru a creste oportunitatile de invatare in strainatate pentru tinerii care traiesc in zone rurale, ar trebui consolidate posibilitatile de schimburi Erasmus pentru tinerii fermieri.

"Demararea unei activitati agricole implica un risc ridicat, cerinte mari de capital si un venit nesigur. PAC ar trebui sa contribuie la reducerea acestui risc in primii ani dupa inceperea unei activitati agricole, punand la dispozitie un sistem aplicabil peste tot in UE de sprijin pentru instalare, prin care sa se acorde ajutorul necesar intr-un mod mai simplu si mai bine orientat. Acest lucru poate fi realizat printr-o plata complementara simplificata pentru nou-veniti (adaptata pentru fiecare stat membru in functie de nevoile sale specifice) si/sau prin consolidarea ori extinderea platilor forfetare actuale", releva comunicarea comisiei.

De asemenea, accesul la instrumente financiare destinate sa sprijine investitiile in ferme si fondul de rulment ar trebui adaptat mai bine la nevoile de investitii si profilurile de risc mai ridicat ale nou-venitilor.

Comunicarea CE arata ca sprijinul acordat noii generatii de fermieri ar putea fi combinat cu stimulente adecvate pentru plecarea generatiei mai varstnice si intensificarea mobilitatii terenurilor.

Nu in ultimul rand, este tot mai multa nevoie de sprijinirea unor masuri care sa stimuleze transferul de cunostinte intre generatii, prin parteneriate si alte modele noi de afaceri, dar si sa permita planificarea transferului intre generatii, respectiv servicii de consiliere, mentorat si pregatirea "planurilor de transfer al fermelor intre generatii".

In Romania, pentru stimularea comasarii terenurilor si atragerea tinerilor fermieri se acorda o renta viagera agricola, care reprezinta o suma de bani platita celui care instraineaza sau arendeaza terenurile agricole extravilane aflate in proprietatea sa, ori incheie acord cu investitorul. De asemenea, este functionala si atractiva masura de instalare la sat a tinerilor fermieri, circa 5.400 de tineri primind deja finantare prin PNDR 2020.

Potrivit datelor publicate recent de Eurostat, peste un sfert (25,8%) din populatia Romaniei era ocupata in agricultura in 2015, ceea ce plaseaza tara noastra pe primul loc in Uniunea Europeana, unde media populatiei ocupata in agricultura era de numai 4,4%. In 2015, aproximativ 10 milioane de persoane lucrau in agricultura in Uniunea Europeana. Aproape trei sferturi (72,8%) din forta de munca ocupata in agricultura din UE era concentrata in sapte tari: Romania, Polonia, Italia, Franta, Spania, Bulgaria si Germania.

Datele din comunicarea CE arata ca populatia de fermieri la nivelul statelor membre este dominata de fermierii varstnici, 65 de ani sau mai mult, respectiv 31%, de cei cu varsta cuprinsa intre 55 si 64 de ani - 25% si de fermierii cu varsta intre 45 si 54 de ani, respectiv 23% din total. Tinerii cu varsta intre 35 si 44 de ani detin o pondere de 15% din totalul populatiei ocupate in agricultura, iar cei sub 35 de ani, numai 6%.


Poti fi interesat si de