Mihail Dumitru (DG AGRI) critica slaba organizare a fermelor mici si a filierelor pe produs

Mihail Dumitru (DG AGRI) critica slaba organizare a fermelor mici si a filierelor pe produs


Romania a reusit, cu ajutorul Politicii Agricole Comune (PAC), in cei 10 de la aderarea la Uniunea Europeana, sa dobandeasca pozitia de lider european in productia de miere si sa restructureze sectorul viti-vinicol.

mihail dumitru foto2A ramas, insa, in continuare cu o slaba organizare a fermelor mici si a filierelor pe produs, sustine Mihail Dumitru, director general-adjunct la Directia Generala Agricultura si Dezvoltare Rurala (DG AGRI) din cadrul Comisiei Europene.

"Romania arata asa cum este, cu progrese si evolutii pozitive, dar si cu anumite deficiente si probleme de rezolvat. In orice caz, perioada de ucenicie ca nou stat membru a trecut, derogarile si perioadele de tranzitiei acordate prin Tratat au ajuns la final, iar acum diferenta fata de celelalte state membre poate veni din pozitionarea Romaniei la nivel european in diferitele dosare dezbatute in instantele comunitare de decizie. In privinta dosarului agricol, Romania este un actor important prin prisma rolului sectorului in economia Romaniei si a UE, dar si din prisma nivelului contributiei politicii agricole comune la sustinerea agriculturii si a economiei rurale", a declarat pentru Agerpres Mihail Dumitru.

Potrivit sursei citate, in cei 10 ani de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, Politica Agricola Comuna (PAC) a contribuit si contribuie la schimbari importante in structura sectorului agricol si economiei rurale romanesti, precum si la imbunatatirea vietii populatiei rurale.

"Ca puncte tari as mentiona: cresterea veniturilor agricole, dobandirea pozitiei de lider european in productia de miere de albine, modernizarea si restructurarea sectorului viti-vinicol, dezvoltarea agroturismului si turismului rural, iar la polul opus: slaba organizare a fermelor mici si a filierelor pe produs, numarul redus al produselor cu indicatii geografice protejate le nivel european si mentinerea nivelul ridicat al saraciei in mediul rural", a precizat Dumitru, intrebat despre evolutiile din agricultura romaneasca in ultimii ani.Poti fi interesat si de