Germania, in stare de alerta din cauza pestei porcine africane

Germania, in stare de alerta din cauza pestei porcine africane


Germania este in stare de alerta maxima, dupa ce descoperirea unor noi cazuri de pesta porcina africana in Polonia si Cehia a crescut riscul ca boala sa treaca granita, transmite DPA.

pesta porcGermania este in stare de alerta maxima, dupa ce descoperirea unor noi cazuri de pesta porcina africana in Polonia si Cehia a crescut riscul ca boala sa treaca granita, transmite DPA.


Un purtator de cuvant de la institutul de sanatate animala Friedrich Loeffler Institute (FLI) a declarat ca exista un risc ca oamenii sa transporte boala peste granita. Un risc deosebit il reprezinta deseurile alimentare colectate de la spatiile de servicii de pe autostrazi pentru a fi depozitate.

Pesta porcina africana a progresat spre vest incepand din Georgia si Rusia pana la granita de est a Uniunii Europene, pana acum fiind semnalata in sase state membre UE. Boala nu prezinta un risc pentru om, dar este fatala pentru porcii domestici si cei mistreti deoarece nu exista un vaccin impotriva ei. O epidemie serioasa ar putea provoca pierderi financiare majore pentru crescatorii de porci.
De la finele lunii noiembrie si inceputul lunii ianuarie, in Polonia au fost semnalate 279 de noi cazuri de pesta porcina africana, iar acum se pare ca boala se extinde in vest spre capitala Varsovia. In Cehia au fost semnalate 25 de noi cazuri concentrate in apropiere de frontiera cu Slovacia.

In ultimul an au fost semnalate 248 de cazuri de pesta porcina africana laporcidomestici si 3.859 laporci mistreti au fost semnalate in statele baltice, Ucraina, Romania, Polonia si Cehia, a subliniat institutul de sanatate animala Friedrich Loeffler Institute.

In Romania, singurul focar de pesta porcina africana, descoperit in municipiul Satu Mare, a fost stins oficial, la finele lunii noiembrie.


Poti fi interesat si de