Frauda cu subventii. Animale lipsa in ferma unui politist

Frauda cu subventii. Animale lipsa in ferma unui politist


In urma unui control efectuat de Oficiul Judetean de Zootehnie (OJZ) Mures la fermele din judet care au solicitat subventii la Agentia de Plati si Interventii in Agricultura (APIA), peste 130 de oi si capre au iesit lipsa la numaratoare in ferma care apartine familiei unui fost sef al Postului de Politie din comuna Eremitu.

oi si capre2In urma unui control efectuat de Oficiul Judetean de Zootehnie (OJZ) Mures la fermele din judet care au solicitat subventii la Agentia de Plati si Interventii in Agricultura (APIA), peste 130 de oi si capre au iesit lipsa la numaratoare in ferma care apartine familiei unui fost sef al Postului de Politie din comuna Eremitu.


''E un fermier care are si sector vegetal si zootehnic, a fost selectat la control pe zootehnie. Colegii nostri de la Oficiul Judetean de Zootehnie Mures au finalizat controalele la toate fermele din judet, implicit si aceasta ferma din Eremitu. Initial in declaratia aferenta anului 2017 fermierul a avut declarate 364 de ovine si caprine, din care 286 de oi si 78 de capre. Urmare a controlului efectuat de OJZ Mures s-au identificat in teren 206 oi si 20 de capre, deci aproximativ o treime din numarul de animale declarate nu s-a gasit la control (138 de animale). La acest moment, colegii de la OJZ Mures introduc datele, raportul de control va merge pe flux va ajunge in baza de date a APIA'', a declarat miercuri, pentru AGERPRES, Ovidiu Savasca, seful APIA Mures.

Potrivit acestuia, in functie de procentul de supradeclarare care va fi stabilit de sistemul informatic, se vor aplica penalizari.

''Daca sunt peste 20% neconformitati, pentru anul in curs este exclus de la plata. Daca se depaseste 50%, fermierul va primi si sanctiuni pe urmatorii trei ani. Daca vor fi elemente care privesc suspiciunea de frauda, in urma analizei finale vom vedea daca se impun si alte masuri, cum ar fi inaintarea dosarului catre organele competente'', a spus Ovidiu Savasca.

Seful APIA Mures a precizat ca, indiferent de motivele invocate, fermierii au obligatia ca timp de 100 de zile de la data depunerii cererii de plata sa mentina in exploatatie animalele.

El a mai spus ca au fost cazuri in acest an cand s-au raportat numeroase animale (vite, oi si capre) ucise de urs in special, pentru care s-au prezentat dovezi, insa nicaieri nu s-a constatat un caz asemanator celui din Eremitu.

Ferma din Eremitu apartine fostului sef al Postului de Politie din localitate, pus la dispozitie de catre conducerea IPJ Mures, in urma anchetarii acestuia intr-un dosar de coruptie in legatura directa cu infractiuni la regimul silvic si evaziune fiscala, instrumentat de Directia Generala Anticoruptie (DGA) - Serviciul Judetean Anticoruptie (SJA) Mures, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Mures.


Poti fi interesat si de