Deputatii au adoptat scheme de ajutor de stat pentru cresterea pasarilor si a porcilor

Deputatii au adoptat scheme de ajutor de stat pentru cresterea pasarilor si a porcilor


Plenul Camerei Deputatilor a adoptat marti doua proiecte de lege prin care se aproba programe de sustinere financiara in activitatea de crestere a pasarilor si a porcilor.

camera deputatilor porciPlenul Camerei Deputatilor a adoptat marti doua proiecte de lege prin care se aproba programe de sustinere financiara in activitatea de crestere a pasarilor si a porcilor.


Proiectul de lege privind aprobarea Programului de sustinere pentru activitatea de reproductie, incubatie si de crestere in sectorul avicol a fost adoptat cu 244 de voturi "pentru", 19 "impotriva" si o abtinere.

Acesta are ca obiect de reglementare instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru investitii in locuri de cazare in ferme de reproductie, de incubatie si de crestere in sectorul avicol, inclusiv pentru prima populare.

"Implementarea Programului de sustinere pentru activitatea de reproductie, de incubatie si de crestere in sectorul avicol are in vedere imbunatatirea nivelului de performanta si sustenabilitate al fermelor de crestere, de reproductie si a statiilor de incubatie prin imbunatatirea productiilor. Prin acest program se urmareste atat mentinerea efectivelor de pasari, cat si eficientizarea sectorului de crestere a pasarilor (gaini, rate, gaste, curci), care reprezinta o categorie importanta dintre consumatorii de cereale, respectiv porumb, grau si orz, precum si de oleaginoase, aceasta determinand cresterea productiei si valorificarea superioara a materiilor prime", se arata in proiect.

Potrivit acestuia, acordarea acestor ajutoare va duce la imbunatatirea balantei comerciale prin reducerea importului pentru produsele de carne si oua de pasare, se vor asigura produse din productia interna, in acelasi timp sporind interesul producatorilor agricoli in dezvoltarea exploatatiilor agricole.

Nivelul ajutorului de stat este cuprins intre 40% si 90% din costul standard/loc cazare al investitiei. Valoarea totala a ajutorului de stat este de 300 milioane euro, care se asigura de la bugetul de stat, in limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale cu aceasta destinatie, iar durata programului este prevazuta pentru perioada 2018 - 2020.

Al doilea proiect, cel privind aprobarea Programului de sustinere a crescatorilor de suine pentru activitatea de reproductie, a fost adoptat cu 241 de voturi "pentru", 19 "impotriva" si sase abtineri.

Proiectul de lege vizeaza acordarea de ajutoare de stat pentru investitii in locuri de cazare in ferme de reproductie, inclusiv pentru prima populare, si urmareste eficientizarea activitatii acestui sector si implementarea Programului de sustinere a crescatorilor de suine pentru activitatea de reproductie, in vederea imbunatatirii nivelului de performanta si sustenabilitate al fermelor de crestere si exploatare a suinelor, prin imbunatatirea productiei.

Nivelul ajutorului de stat este cuprins intre 40% si 90% din costul standard/loc cazare al investitiei. Valoarea totala a ajutorului de stat este de 360 milioane euro, care se asigura de la bugetul de stat, in limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale cu aceasta destinatie. Durata programului este, de asemenea, intre 2018 si 2020.

Proiectele de lege au fost adoptate si de Senat, iar Camera Deputatilor este for decizional.


Poti fi interesat si de