Cehia a gasit noi dovezi privind dublul standard al produselor

Cehia a gasit noi dovezi privind dublul standard al produselor


O serie de noi teste au scos in evidenta mari diferente in calitatea ingredientelor pe care companiile multinationale le utilizeaza in produsele alimentare vandute in Cehia si cele din statele occidentale, informeaza Reuters.

dublu standardO serie de noi teste au scos in evidenta mari diferente in calitatea ingredientelor pe care companiile multinationale le utilizeaza in produsele alimentare vandute in Cehia si cele din statele occidentale, informeaza Reuters.


Cehia va pune noi presiuni asupra Uniunii Europene astfel incat aceasta sa urmareasca standardele produselor alimentare.

Ministrul ceh alAgriculturii, Marian Jurecka, a declarat ca testele efectuate de ministerul pe care il conduce si Facultatea de Chimie au aratat ca produsele vandute in supermarketurile din Cehia aveau o cantitate mai mica de ingrediente principale decat versiunile acelorasi produse vandute in Germania. Oficialul ceh a dat drept exemplu batoanele de peste care contineau mai putin peste in Cehia.

Dublul standard al produselor alimentare a devenit un subiect sensibil pentru statele membre UE din Europa de Est. Cehii, slovacii, ungurii, polonezii si romanii considera ca este vorba de un exemplu al statutului lor de cetateni de rangul doi comparativ cu vecinii lor din statele occidentale. Toate statele est-europene cer executivului comunitar sa impiedice companiile sa utilizeze ingrediente de calitate inferioara in produsele vandute pe pietele lor.

Intr-o conferinta de presa, Marian Jurecka a declarat ca va prezenta noile sale dovezi la reuniunea de saptamana viitoare a ministrilor europeni aiAgriculturiipentru a dovedi ca problema este una reala. Obiectivul este modificarea legislatiei. Cehii si alti consumatori din Uniunea Europeana au dreptul la aceeasi calitate a produselor, a subliniat Marian Jurecka.

Potrivit cifrelor Eurostat, pe ansamblu, produsele alimentare sunt cu 25% mai ieftine in Cehia decat in Germania. Acest lucru reflecta atat costurile mai mici cat si standardele de viata din Cehia.

MinisterulAgriculturiisi Dezvoltarii Rurale (MADR) din Romania a anuntat ca va intocmi un raport final privind rezultatele studiului comparativ realizat pe alimente susceptibile de dublu standard, dupa finalizarea analizelor de laborator si emiterea buletinelor de analiza pe probele recoltate din Olanda, Germania si Belgia.


Poti fi interesat si de