C.E. anunta masuri pentru combaterea rezistentei la antimicrobiene

C.E. anunta masuri pentru combaterea rezistentei la antimicrobiene


Comisia a adoptat un nou plan de actiune pentru a combate rezistenta la antimicrobiene (RAM) - o amenintare din ce in ce mai mare, care cauzeaza anual in UE 25.000 de decese si pierderi in valoare de 1,5 miliarde de euro.

rezistenta antibiotice2Comisia a adoptat un nou plan de actiune pentru a combate rezistenta la antimicrobiene (RAM) - o amenintare din ce in ce mai mare, care cauzeaza anual in UE 25.000 de decese si pierderi in valoare de 1,5 miliarde de euro.

Planul de actiune se bazeaza pe abordarea O singura sanatate (One Health) care vizeaza atat rezistenta la oameni, cat si la animale. In paralel, Comisia a adoptat primul rezultat al planului: Orientarile UE pentru utilizarea prudenta a antimicrobienelor in domeniul sanatatii umane, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene.

Vytenis Andriukaitis, comisarul european pentru sanatate si siguranta alimentara, a declarat: Rezistenta antimicrobiana reprezinta o amenintare din ce in ce mai mare la nivel mondial, iar daca nu ne intensificam actiunile si angajamentele acum, pana in 2050, aceasta ar putea provoca mai multe decese decat cancerul. Agenda ambitioasa pe care o prezint astazi se concentreaza pe actiuni in domenii cheie cu cea mai mare valoare adaugata pentru tarile UE. Prin promovarea utilizarii prudente a antimicrobienelor la oameni si animale, consolidarea supravegherii, imbunatatirea colectarii de date si stimularea cercetarii, obiectivul vizat este ca UE sa devina o regiune in care se aplica cele mai bune practici, o practica demna de urmat pentru modelarea agendei mondiale privind RAM in aceasta lume din ce in ce mai interconectata.

Carlos Moedas, comisarul pentru cercetare, stiinta si inovare, a adaugat: Rezistenta la antibiotice cauzeaza deja mii de decese si reprezinta o povara semnificativa pentru societate si pentru economie. Ea este o amenintare pe care nicio tara nu poate aborda de una singura. Avem nevoie de un efort de cercetare cu adevarat european pentru a salva vieti omenesti, animalele si mediul. Din acest motiv, planul de actiune O singura sanatate este foarte important - acesta va presupune o mai buna coordonare a activitatilor de cercetare si a colaborarii dintre statele membre ale UE, precum si a sectoarelor public si privat in Europa si dincolo de granitele acesteia.Poti fi interesat si de