Calin Musca, manager PORK PROD: Fermele mari, defavorizate de noul PNDR

Calin Musca, manager PORK PROD: Fermele mari, defavorizate de noul PNDR


In Romania, nu exista o politica de dezvoltare clara, pe termen lung, a sectorului de crestere a porcilor, afirma Calin Musca, managerul firmei Pork Prod din localitatea Iratos, judetul Arad.

muscabIn Romania, nu exista o politica de dezvoltare clara, pe termen lung, a sectorului de crestere a porcilor, afirma Calin Musca, managerul firmei Pork Prod din localitatea Iratos, judetul Arad.
El sustine ca, la ora actuala, tara noastra produce, in cele mai optimiste statistici, 40% din consumul intern de carne de porc, iar aproape jumatate din purcei sunt cumparati de la straini si ingrasati in fermele autohtone.

Este aberant tot ce se intampla si cu fondurile, fie ele europene, prin PNDR... vine unul nou si modifica, notifica, puncteaza vacile intr-un fel, pe cele lalte le depunc teaza, apoi puncteaza silozurile... este un haos general. Fiecare vine si modifica ce are chef pentru anumite interese, ca pana la urma acesta este adevarul, dar nu este corect pentru cel care isi face treaba cum trebuie. Modificarile frecvente transforma procesul de alocare a banilor europeni intr-un experiment continuu, avand consumuri inutile si alocari ineficiente ale resurselor APDRP/AFIR, dar si ale potentialului beneficiar de finantare. In ghidul noului PNDR 2014-2020, prin introducerea standard output ca si parametru in functie de care se stabileste coeficientul de finantare nerambursabila, toti producatorii agricoli mai mari, undeva peste 600-700 hectare sau in cazul porcilor, cu efective de peste 1.200 capete, sunt penalizati, acestia obtinand maximum 30%. Ori in aceste conditii sunt favorizate doar fermele mici, restul se descurca pe cont propriu. Harababura aceasta,tipic romaneasca nu duce nicaieri, a declarat Calin Musca intr-un interviu acordat revistei INDUSTRIA CARNII.RO.


Poti fi interesat si de