ANSVSA, controale in forta pentru prevenirea gripei porcine

ANSVSA, controale in forta pentru prevenirea gripei porcine


Actiune ampla de control a inspectorilor sanitari veterinari si pentru siguranta alimentelor. Avand in vedere notificarile primite din partea Comisiei Europene cu privire la aparitia si evolutia unor noi focare de pesta porcina africana in state din UE, autoritatile veterinare din Romania au dispus, in regim de urgenta, efectuarea unei actiuni ample de control la nivel national.

control ansvsa fermeActiune ampla de control a inspectorilor sanitari veterinari si pentru siguranta alimentelor. Avand in vedere notificarile primite din partea Comisiei Europene cu privire la aparitia si evolutia unor noi focare de pesta porcina africana in state din UE, autoritatile veterinare din Romania au dispus, in regim de urgenta, efectuarea unei actiuni ample de control la nivel national.


Urmeaza ca la sfarsitul acestei saptamani sa se verifice modul de respectare a cerintelor privind colectarea, depozitarea si neutralizarea deseurilor menajere si a subproduselor nedestinate consumului uman, provenite de la mijloacele de transport international aeriene si navale, se arata intr-un comunicat al ANSVSA.

In acest sens, inspectorii sanitari veterinari si pentru siguranta alimentelor vor efectua controale in toate aeroporturile internationale si in porturile fluviale si maritime in care acosteaza nave destinate transportului international de pasageri si marfuri.

Totodata, o atentie deosebita va fi acordata verificarii mijloacelor de transport care sosesc sau care au tranzitat tarile in care au evoluat focarele de pesta porcina, mentionate anterior.

Cu ocazia controalelor efectuate, reprezentantii DSVSA judetene vor informa administratorii porturilor/aeroporturilor cu privire la obligatiile si responsabilitatile ce le revin, referitoare la colectarea, depozitarea si neutralizarea deseurilor menajere si a subproduselor nedestinate consumului uman, in scopul prevenirii introducerii pe teritoriul Romaniei a pestei porcine africane.

Din experienta Statelor Membre deja infectate, a rezultat faptul ca, fara colaborare si conlucrare eficiente, aplicarea masurilor de control al bolii nu este posibila, iar propagarea acesteia in teritoriile libere de boala este grabita, scapand repede de sub control.

Prin importanta si incidentele economice deosebite pe care le implica, pesta porcina africana este un pericol real si actual, si constituie o permanenta preocupare, atat pentru ANSVSA, cat si pentru celelalte institutii abilitate ale statului.


Poti fi interesat si de