Winkler: Birocratia excesiva pune piedici in accesarea fondurilor europene

Winkler: Birocratia excesiva pune piedici in accesarea fondurilor europene


Birocratia excesiva, inclusiv cea impusa de reglementarile interne ale Romaniei, pune piedici in accesarea fondurilor europene, a declarat miercuri, la Deva, parlamentarul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE), mentionand ca o lege care sa prevada o debirocratizare a sistemului este asteptata de trei ani, dar fara un rezultat concret.

"Problema cea mai dureroasa care ne impiedica sa ne imbunatatim performanta in domeniul fondurilor de coeziune este birocratia. Chiar daca o parte a ei provine de la Bruxelles, cea mai apasatoare parte vine de la Bucuresti prin acele reguli, cerinte suplimentare de autorizare, de avizare si reavizare pe care primarii si consiliile locale, dar si oamenii de afaceri care doresc sa intocmeasca proiecte cu finantari europene, le cunosc prea bine. Asteptam de trei ani o promisa lege cu privire la debirocratizare, dar aceasta lege inca nu a venit", a spus deputatul european, intr-o conferinta de presa.

 

Iuliu Winkler a mai aratat ca in aceasta perioada activitatea legislativa din Parlamentul European (PE) a fost marcata de discutii aprinse legate de diminuarea bugetului post 2020 al UE din cauza Brexit-ului, dar si de dezbateri cu privire la viitorul Uniunii dupa iesirea Marii Britanii si in contextul framantarilor interne si globale.

 

In contextul Brexit-ului, bugetul UE ar putea sa scada cu 11-12 miliarde de euro, ceea ce ar putea duce la reducerea bugetelor pentru Politica Agricola Comuna si Politica de Coeziune.

 

"Cea mai importanta miza o reprezinta finantarea celor doua mari politici europene, Politica Agricola Comuna si Politica de Coeziune. S-a propus scaderea finantarii acestor doua politici dupa 2021 din cauza diminuarii cu 11-12 miliarde de euro anual a bugetului UE, ca urmare a Brexit-ului. Propunerile de scadere sunt de circa 5 procente la Politica Agricola Comuna si de 7 la suta la cea de Coeziune. E vorba despre o scadere statistica, iar manifestarea acesteia este diferita de la un stat membru la altul", a explicat europarlamentarul.

 

Iuliu Winkler a aratat ca Romania nu isi poate permite diminuarea finantarilor aferente celor doua politici si ca trebuie sa-si gaseasca aliati in tari din centrul si estul Europei, care sa sustina aceasta cerinta.

 

Parlamentarul european a mai spus ca in PE va actiona sub mandatul primit din partea UDMR, care urmareste pastrarea finantarilor din Politica de Coeziune la nivelul actual, daca nu se poate obtine o majorare a lor, si pastrarea celor aferente Politicii Agricole Comune, in special in favoarea micilor si a tinerilor fermieri.

 



Poti fi interesat si de