WWF Romania: Masurile pentru combaterea PPA vor produce un dezastru ecologic

WWF Romania: Masurile pentru combaterea PPA vor produce un dezastru ecologic


WWF Romania si alte organizatii de mediu din cadrul Federatiei Coalitia Natura 2000 avertizeaza ca masurile de combatere a pestei porcine africane (PPA) propuse de Ministerul Apelor si Padurilor vor produce un dezastru ecologic.

Planul, care prevede masuri extreme si fara sustinere stiintifica precum recoltarea tuturor "mistretilor si exemplarelor din speciile de pradatori cu par si pene", trebuie retras si revizuit pe baza recomandarilor UE, afirma reprezentantii WWF Romania, prin intermediul unui comunicat.

 

Potrivit acestora, UE propune interzicerea totala a vanarii mistretilor in zonele nou infestate si luarea unor masuri stricte de izolare a focarelor.

 

WWF Romania subliniaza ca masurile ministerului sunt in totala contradictie cu Strategia UE de combatere a pestei porcine, cu recomandarile si studiile stiintifice ale Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara si cu Directivele Pasari si Habitate ale Comisiei Europene.

 

"Aprobarea ordinului propus ar fi o greseala imensa si un pas mare inapoi in eradicarea PPA, precum si o tragedie ecologica majora, cu implicatii pe toate planurile, inclusiv la nivel socio-economic. Daca vor fi aprobate si, mai grav, implementate, aceste masuri vor avea un efect de bumerang, iar, in loc sa fie izolate, focarele de epidemie sa fie extinse. Oameni, animale domestice si animale salbatice vor avea si mai mult de suferit", a declarat Cristian Remus Papp, manager national pentru Biodiversitate si Arii Protejate WWF Romania.

 

WWF Romania solicita retragerea ordinului Ministerului Apelor si Padurilor aflat in dezbatere publica, precum si revizuirea Planului Suplimentar de Masuri pentru Combaterea Pestei Porcine Africane in Romania intocmit in baza dispozitiilor premierului Romaniei.Poti fi interesat si de