Vanatoarea mistretilor in Delta, blocata intr-o semnatura

Vanatoarea mistretilor in Delta, blocata intr-o semnatura


Vanatoarea mistretilor si sacalilor din Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (RBDD) pentru eliminarea pericolului de extindere a pestei porcine africane (PPA) va incepe in perioada imediat urmatoare, chiar daca numarul mistretilor din Delta romaneasca a scazut, iar autoritatile ucrainene au decis ridicarea carantinei instituite din cauza PPA in localitatile din apropierea granitei cu Romania.

Guvernatorul RBDD, Malin Musetescu, a declarat ca Administratia Rezervatiei asteapta ca Directia Silvica sa semneze contractul de prestari servicii pentru recoltarea integrala a mistretilor si sacalilor din Delta si a explicat inceperea tarzie a acestor actiuni prin vidul legislativ aparut dupa desfiintarea fondurilor de vanatoare din RBDD in urma cu circa 11 ani.

 

"Asteptam semnarea contractului de prestari servicii de catre Directia Silvica pentru a incepe aceste actiuni", a afirmat Musetescu.

 

El a mai spus ca societatea care, in cadrul unui proiect european, monitorizeaza ostroavele din Delta a sesizat Administratia RBDD ca, daca in primavara, pe toate insulele monitorizate s-au observat urme de mistreti de toate varstele, in timpul evaluarii din perioada 31 august - 2 septembrie, doar pe un singur ostrov din cele 11 monitorizate, au fost vazute urme de mistreti.

 

De asemenea, conducerea Rezervatiei Biosferei Dunarea, Ucraina, a informat Administratia RBDD cu privire la decizia autoritatilor de a ridica masura de carantina impusa in tara vecina din cauza focarelor de PPA.

 

"Ne-au informat ca de mai multe saptamani nu au mai gasit niciun singur mistret mort, nu au mai gasit niciun viu si nici macar urme. Aceeasi informatie a venit si de la populatie, astfel ca la intalnirea extraordinara a Comitetului de combatere a PPA, in Kilia, oficial s-a ridicat carantina", a mai spus guvernatorul Rezervatiei.

 

Evaluarea oficiala a efectivelor din zona romaneasca a RBDD arata, potrivit sursei, ca in luna iunie aici se aflau 1.200 de mistreti si 2.500 de sacali care urmeaza sa fie sacrificati, conform deciziei autoritatilor nationale.

 

"Sunt in dezacord total cu aceasta masura, pentru ca, daca ne vom uita la experienta altor tari, vom observa ca toti au inteles ca e aproape imposibil sa elimini toti vectorii activi din teritoriu, inclusiv omul, iar masurile nisate pe o anumita specie nu fac decat sa transforme actiunea intr-o ucidere inutila a animalelor. Nu spun ca sacalul nu e mai mult decat trebuie si nu spun ca impactul acestor efective este pozitiv. Voi face ce mi se cere, dar nu cred in eficienta acestor actiuni", a reiterat guvernatorul Musetescu.

 

In opinia lui, inceperea actiunilor de extractie a mistretilor din Delta in momentul depistarii PPA ar fi fost "cea mai mare nenorocire", deoarece in timpul acestora mistretii purtatori de virus s-ar fi imprastiat in primele zile in toate judetele. "Or, nenorocirea noastra actuala, aceasta explozie fulminanta de PPA, cu o viteza de imprastiere nemaivazuta in alte state, se datoreaza factorului uman", a mentionat guvernatorul Rezervatiei.

 

Musetescu a amintit ca deocamdata capusele sunt singurii vectori directi demonstrati stiintific ai PPA si a subliniat problemele cauzate de crestere in stare de semi-libertate a animalelor domestice, sistem practicat de locuitorii satelor izolate din Delta romaneasca.

 

"Toti vectorii sunt posibili in Delta, de la rata care a mancat langa porcul mistret mort in canal, pana la plasa pescarului ridicata din ghiolul in care au murit trei porci mistreti, luata si pusa in gospodarie la uscat. In aceste conditii, preferi sa nu mai intervii invaziv in zona respectiva si sa lasi ca focarul sa se stinga pe cale naturala. Tot ce poti face este sa izolezi si tot nu e perfect, pentru ca daca virusul traieste in tarana, vantul este un vector. Si pasarile sunt un vector, iar ele zboara indiferent de filtrele de pe teren. Toate tarile au inteles cat de greu este si au incercat sa mearga pe zonele unde efectiv pot face ceva. Problema noastra, in Delta, este ca avem stabulatie libera. Nimeni nu vorbeste dupa ce nu vom mai avea focare. Cat asteptam? Cinci, 10 sau 30 de ani? Depinde de noi sa nu activam in permanenta focarele, pentru ca porcii au murit, dar virusul ramane. Daca avem stabulatie libera in Delta, virusul va fi purtat dintr-o parte in alta pe copitele vacilor si in balega lor. Abia dispare dintr-un loc ca o sa apara in altul. Din acest motiv, animalele domestice trebuie sa se plimbe cat mai putin in Delta, pentru ca oricum avem un factor important de dispersie, animalele salbatice", a mai spus guvernatorul Malin Musetescu.

 

Primele focare de PPA au aparut in judetul Tulcea la inceputul lunii iunie a acestui an, in localitatile situate pe bratul Chilia al Dunarii, care constituie frontiera intre Romania si Ucraina. Pana la inceputul acestei saptamani, virusul a fost confirmat in peste 500 de gospodarii din circa 75 de localitati, iar pentru eliminarea pericolului raspandirii acestuia medicii veterinari au decis sacrificarea preventiva a suinelor din circa 50 de localitati. Toate cele patru crescatorii industriale de porci din judet au fost afectate de PPA, iar 47% din suinele aflate anul trecut in gospodariile populatiei din judet au fost sacrificate, potrivit Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor.

 

Delta Dunarii, singura rezervatie din lume declarata in totalitate Rezervatie a Biosferei, are o suprafata totala de 4.178 de kilometri patrati, din care 18% se afla pe teritoriul Ucrainei, iar restul pe teritoriul Romaniei. Vanatoarea in aceasta zona a fost interzisa in urma cu aproape 11 ani. De aproape trei ani, in localitatile ucrainene de la granita cu Romania s-a confirmat prezenta PPA.



Poti fi interesat si de