Ursii au devorat o turma de oi in Bistrita-Nasaud

Ursii au devorat o turma de oi in Bistrita-Nasaud


O stana de oi a fost atacata de ursi in zona Dealu Negru, din Bistrita-Nasaud, unde exista cea mai mare concentratie de ursi bruni din Europa.

Este al treilea atac din ultima luna, pana acum ursii ranind si doi barbati.

 

Un numar de 28 de oi aflate la o stana din comuna Cetate, judetul Bistrita-Nasaud, au fost omorate, in noaptea de marti spre miercuri, de trei ursi care au atacat stana.

 

Cu toate ca locul unde erau mioarele a fost imprejmuit cu plasa si gard electric, ursii au reusit sa ajunga la oi.

 

Primaria Cetate a sesizat autoritatile si urmeaza ca, joi, o comisie de evaluare a pagubei sa ajunga in zona pentru a constata pierderile.

 

„O comisie va merge maine (joi – n.r.) la fata locului sa evalueze situatia. Au mai existat probleme in zona, chiar la proprietarul acestei stane de oi. In ultima perioada de timp au avut atacuri: doi berbeci, cateva ovine au fost atacate de urs. Comisia va constata pagubele semnalate, se verifica si conditiile in care s-a produs paguba, daca proprietarul animalelor si-a indeplinit obligatiile prevazute in lege, daca administratorul fondului si-a indeplinit obligatiile lui. Se face o analiza atenta si serioasa a situatiei si apoi se decide daca statul trebuie sa plateasca despagubiri sau gestionarul fondului de vanatoare sau poate fi si a treia situatie - in care proprietarul nu este indreptatit sa primeasca despagubiri pentru ca nu si-a indeplinit obligatiile si atunci nu beneficiaza de despagubiri”, a declarat seful Garzii Forestiere Bistrita-Nasaud Daniel Pop.

 

Reprezentantii Asociatiei Cinegetica Ursul Brun, cei care sunt gesionarii fondului de vanatoare Dealu Negru, spun ca in zona ar fi cinci ursi agresivi, care nu se tem si ataca si oameni si animale.

 

Vanatorii au cerut aprobarea pentru impuscarea ursilor agresivi insa pana acum s-a primit derogare doar pentru vanarea unui sigur exemplar. Daca vor primi aprobare de la Ministerul Mediului, vanatorii vor incepe sa caute ursul agresiv.

 

In Bistrita-Nasaud exista cea mai mare concentratie de ursi bruni din Europa, efectivul acestora fiind de patru ori peste cel optim. O evaluare facuta anul acesta de Agentia Protectia Mediului Bistrita-Nasaud arata ca in padurile din Bistrita-Nasaud exista 634 de ursi in timp ce efectivul optim este de 156 si ca in 2018 numarul ursilor a crescut cu 63 de exemplare fata de numarul din 2017.

 

Ultimul atac al ursilor in zona Dealu Negru este al treilea din ultima luna. In 17 noiembrie, un vanator a fost muscat de cap de un urs, iar in urma cu o saptamana ursii au atacat aceeasi stana, ranindu-l pe un cioban care iesise sa apere mioarele.Poti fi interesat si de