Urmeaza recensamantul porcilor din gospodarii


In perioada urmatoare, autoritatile vor face un recensamant al porcilor din gospodariile populatiei aflate pe raza a 10 km departare de fermele de porcine. Ulterior, se va decide unde este cazul ca animalele sa fie ucise preventiv si pentru cat timp oamenii nu vor mai avea dreptul sa creasca porci. Despagubiri sunt doar pentru porcii ucisi nu si pentru interdictia de a repopula gospodariile.

Potrivit ANSVSA, in perioada imediat urmatoare, reprezentantii Centrului National de Combatere a Bolilor (CLCB) la nivel judetean vor merge in gospodariile oamenilor aflate pe o raza de 10 kilometri de fermele de porci comerciale pentru a face un recensamant al animalelor. Ulterior, CLCB va decide unde este cazul ca animalele oamenilor sa fie ucise in mod preventiv. "In urma recomandarilor CLCB se va stabili numarul gospodariilor care reprezinta un factor de risc", sustin oficialii.

 

Potrivit acestora, tot CLCB judetean va decide pentru ce perioada oamenii nu mai au voie sa isi repopuleze gospodariile cu porci. "CLCB judetean hotaraste aplicarea acestor recomandari (de a depopula gospodariile n.red), aprobate in CNCB, in functie de situatia epidemiologica", transmite ANSVSA intrebata fiind pentru cat timp oamenii nu vor mai putea creste porci in propriile gospodarii.

 

In ceea ce priveste despagubirile, potrivit legislatiei actuale, "acestea se vor acorda doar pentru animalele ucise in focare si din localitatile afectate de boala in care s-a aplicat uciderea preventiva", nu si pentru faptul ca oamenii nu isi vor mai putea creste porci pentru autoconsum.

 

La aceasta data, Pesta Porcina Africana (PPA) evolueaza in 227 de localitati din 13 judete, cu un numar de 927 de focare (dintre care 11 in exploatatii comerciale) si 62 de cazuri la mistreti. In total au fost eliminati 311.869 de porci afectati de boala.



Poti fi interesat si de