Uniunea Europeana, lider global in comertul cu produse agroalimentare

Uniunea Europeana, lider global in comertul cu produse agroalimentare


Uniunea Europeana a confirmat si in 2017 ca este cel mai mare exportator si importator global de produse agroalimentare, valoarea comertului la aceasta categorie ajungand anul trecut la 255 de miliarde de euro, se arata intr-un comunicat publicat saptamana aceasta de Comisia Europeana.

Valoarea totala a exporturilor de produse agroalimentare ale statelor membre ale Uniunii Europene a urcat cu 5,1% in 2017, la 138 de miliarde de euro, in timp ce importurile s-au situat la 117 miliarde de euro, rezultand un excedent de 21 de miliarde de euro al balantei comerciale in sectorul agroalimentar.

 

Intreaga productie agricola a UE in 2017 este estimata la 418 miliarde de euro, in timp ce 7,5% din angajatii din UE lucreaza in lantul de procesare a alimentelor.

 

"Succesul comertului agricol este clar legat de reformele politicii agricole comune (PAC), care permit producatorilor din UE sa fie competitivi pe pietele internationale. De asemenea, succesul se datoreaza reputatiei pe plan global a produselor UE - care sunt apreciate ca fiind sigure, nutritive, de calitate ridicata si produse in mod sustenabil. Agenda noastra ambitioasa in domeniul comercial - cu recentele succese inregistrate in negocierile cu Canada, Japonia si Mexico - ii ajuta pe fermierii si producatorii de alimente europeni sa foloseasca deplin oportunitatile de pe pietele internationale", a afirmat Phil Hogan, comisarul pentru agricultura si dezvoltare rurala.

 

Anul trecut au crescut exporturile UE catre primii cinci parteneri: SUA, China, Elvetia, Rusia si Japonia.

 

De asemenea, Comisia Europeana ii ajuta pe exportatorii din UE sa identifice oportunitati de export si sa-si asigure tranzactii prin promovarea activitatilor si prin misiuni comerciale la nivel inalt conduse de Phil Hogan, comisarul pentru agricultura si dezvoltare rurala.

 

De la inceputul lui 2017 si pana in prezent, Phil Hogan a calatorit insotit de producatorii europeni in Canada, Arabia Saudita, Iran si China.

 

UE exporta o gama variata de produse, de la materii prime si alte produse primare, la produse agricole procesate (cum ar fi branza si vinul) la produse alimentare cu un grad ridicat de procesare, ceea ce demonstreaza versatilitatea acestui sector. Produsele de varf exportate de UE sunt vinurile si alte bauturi alcoolice, alimentele pentru copii, ciocolata si carne de porc.Poti fi interesat si de