Un nou produs traditional pe baza de carne de oaie, inregistrat oficial

Un nou produs traditional pe baza de carne de oaie, inregistrat oficial


Tocanul de oaie preparat la o stana de pe Transalpina a fost inregistrat oficial ca produs traditional, primul din judetul Gorj, de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Inmanarea oficiala a atestatului are loc azi.

Marioara Babu, proprietara stanei de pe Transalpina, incearca din 2017 sa inregistreze tocanul de oaie ca produs traditional romanesc.

 

"Tocanul de oaie pregatit la Novaci, in judetul Gorj, a fost inregistrat oficial ca produs traditional, cu numarul 742. E primul in Gorj. Dupa ce s-au facut demersurile la Ministerul Agriculturii, nu a mai durat mult, fiind toate normele indeplinite. (...) Prima data am incercat in 2017. S-a cerut societate, s-au cerut multe documente, care pentru noi, ciobanii autentici din zona, erau mai greu de indeplinit, nu imposibil. De multe ori te izbesti de ceva care iti ia si timp si nici nu poti sa te descurci", a declarat Marioara Babu, citata de Mediafax.

 

Femeia de 59 de ani a spus ca muntele si tocanul de oaie o tin in forma. Aceasta a povestit ca traieste pe munte de 40 de ani si ca acesta este locul unde s-a casatorit si unde si-a botezat copiii.

 

"Cu timpul, drumul a venit peste noi, nu noi ca si comercianti in marginea drumului. Si atunci, intrand lumea in stana, cu asfaltarea drumului, cu imbunatatirea drumului, intrand lumea in stana, ne manca din ceaune, treceau si luau cate o bucatica. Te amuza pe moment chestia asta. Si atunci eu m-am gandit ce ar fi sa fac un tocan, a avut succes din prima zi si asa am inceput, azi un miel, maine doi, poimaine trei si am ajuns acum sa treaca poate mii de oameni pe zi, in weekend", a mai spus Marioara Babu.

 

Aceasta a dezvaluit si cateva secrete legate de reteta.

 

"Se toaca grasimea oii marunt, marunt, se pune inainte in ceaun, se pune carnea de oaie tocata, se pune o cana de apa, aproape la nivel cu carnea, sa devina frageda, oaia fiind batrana, tocanul de oaie e bun din oaia batrana, intotdeauna. Ca sa nu se usuce, se pune apa la nivel cu carnea, sa se fiarba in seul ei, se fierbe pana dispare toata apa. Cand e trei sferturi fiert, se pune o mana de sare, dupa cantitatea carnii, dar nu se amesteca, se lasa sa-si ia el singur sarea, pe urma se drege doua-trei ore asa, se mesteca prin rasturnare cu paleta si se pune in castroane, sunt innebuniti toti dupa el. El se fierbe la foc domol. Cam o ora, o ora jumatate. Nu trebuie dat foc tare, sa sara din ceaune", a marturisit femeia.

 

Printre cei care au degustat tocanul de oaie, dar si alte produse preparate la stana, s-a aflat, in iunie, si Simona Halep. "Spre uimirea noastra, Simona Halep a mancat din toate preparatele noastre. Acum nu poti sa spui ca este o gurmanda, a gustat si i-au placut toate preparatele, inclusiv clatitele, a ramas foarte impresionata de ele. Mi-a povestit ca parintii ei sunt din zona in care se mananca oaia si ca nu e straina de asta, dar i-au placut foarte mult, incat a preferat sa cumpere o bucata de branza, ca i s-a parut altfel, probabil si zona de munte. A plecat cu promisiunea ca va reveni si noi o asteptam acum", a mai spus femeia de 59 de ani.

 

Azi are loc, in prezenta Ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, inmanarea oficiala a atestatului de produs traditional pentru tocanul de oaie, la stana de pe Transaplina.



Poti fi interesat si de