Un nou focar de pesta porcina a aparut in judetul Constanta

Un nou focar de pesta porcina a aparut in judetul Constanta


ANSVSA anunta ca a fost confirmata prezenta virusului Pestei Porcine Africane la un porc dintr-o gospodarie din localitatea Istria, judetul Constanta.

„In urma confirmarii diagnosticului de catre Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti (I.D.S.A.) - Laboratorul National de Referinta pentru Pesta Porcina Africana, serviciile veterinare au intervenit imediat. Au fost luate urmatoarele masuri: punerea sub supraveghere sanitara veterinara a exploatatiei, ecarisarea cadavrului, au fost impuse restrictii de miscare, s-a efectuat dezinfectia exploatatiei afectate, a grajdului, a perimetrului, a ustensilelor si a obiectelor potential contaminate”, precizeaza ANSVSA.

 

La nivelul judetului Constanta a fost activat Centrul Local de Combatere a Bolilor, unde a fost adoptat planul de masuri privind controlul, combaterea si eradicarea bolii si adoptarea zonelor de restrictii. „Au fost stabilite doua zone de restrictii sanitare veterinare, in jurul gospodariei afectate, respectiv o zona de protectie - localitatea Istria cu o raza de 3 km - si o zona de supraveghere cu o raza de 10 km: localitatile Nuntasi, Traian, Tariverde, Mihai Viteazu si Sinoe. Totdata, s-au dispus restrictii de circulatie si s-au instituit filtre rutiere”, se mai arata in comunicatul ANSVSA.

 

Autoritatea a mai comunicat ca este in desfasurare actiunea de catagrafiere a tuturor suinelor din zonele de restrictii. Focarul a fost notificat catre structurile omoloage din cadrul Comisiei Europene, iar ancheta epidemiologica este in desfasurare.

 

„Facem precizarea ca pesta porcina africana nu afecteaza oamenii, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire pentru oameni, acest virus avand, insa, impact la nivel social din punct de vedere economic”, incheia ANSVSA.Poti fi interesat si de