Un fermier se plange ca statul ii tine porcii in carantina in mod nejustificat

Un fermier se plange ca statul ii tine porcii in carantina in mod nejustificat


Dumitru Barbieru, propritarul fermei DAB Zootehnica din localitatea Jijila, jud. Tulcea, acuza Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) ca ii tine sub carantina ferma, in mod nejustificat, desi porcii sai nu sunt contaminati cu pesta porcina africana (PPA).

Fermierul reclama faptul ca autoritatile ii interzic in mod abuziv abatorizarea si livrarea porcilor pe piete, in contextul crizei pestei porcine africane din Romania, scrie hotnews.ro.

 

Fermierul sustine ca in 21 iunie 2018 a primit raspuns, printr-o adresa oficiala, de la DSV Tulcea, potrivit careia ferma sa de 1.800 de porci, nu era atunci in zonele de restrictie pentru combaterea PPA si ca nu s-a aflat pana in data de 26 iunie. Cu toate astea, i s-a interzis sa livreze porci.

 

Aflata sub supraveghere privind PPA, in 20 iulie, ferma a cerut derogare la 30 de zile de supraveghere, pentru a livra porci, dar DSV Tulcea a prelungit supravegherea la 40 de zile, mai arata sursa citata.

 

In 2 august 2018, autoritatea a luat decizia de a plasa ferma sub supraveghere sub suspiciunea de pesta porcina africana, suspiciune care doua zile mai tarziu avea sa fie infirmata, printr-un buletin de analiza efectuat la Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti - mai sustine fermierul Dumitru Barbieru, nemultumit ca i-a fost sigilata ferma.

 

El spune ca ANSVSA poate, dar nu doreste, sa autorizeze iesirea porcilor din ferma si transportarea lor la un abator desemnat de autoritate. Aceasta posibilitate este prevazuta de directiva europeana CE 60/2002, in cazurile in care nu se confirma infestarea cu PPA la 40 de zile de carantina si totodata este pusa in pericol bunastarea animalelor.

 

Fermierul spune ca ferma sa a ajuns la limita, pentru ca porcii au crescut la 130 de kg fiecare si nu mai au loc in spatiile respective dupa normele europene de bunpstare a animalelor, nu mai au furaje sificiente si au inceput sa dezvolte canibalism.

 

In perioada 1 ianuarie - 10 august 2018, au fost confirmate in Romania 645 de focare de pesta porcina africana (PPA) la porcii domestici, raspandite in 9 judete, a comunicat ANSVSA.



Poti fi interesat si de