USMEF: Perspectivele comerciale globale ale sectorului de carne in 2023

USMEF: Perspectivele comerciale globale ale sectorului de carne in 2023


Perspectivele pentru comertul global cu carne in 2023 sunt mixte. Se estimeaza ca doar carnea de pui va avea de castigat, in timp ce evolutia la carnea de vita ramane practic neschimbata, iar carnea de porc va scadea pentru al doilea an consecutiv.

Carne de vita

Productia globala este estimata a fi practic neschimbata in 2023, la 59,1 milioane de tone, deoarece scaderea productiei din SUA compenseaza cresterile din Australia, Brazilia, China si India. In afara Statelor Unite, se estimeaza ca productia de carne de vita va creste cu 1%, deoarece preturile globale ridicate la carnea de vita vor induce mai multe sacrificari.

 

Disponibilitatea mai mare a furajelor si pasunile imbunatatite in Australia vor sustine greutati mai mari ale carcasei, crescand productia cu 10%. Se estimeaza ca productia din Brazilia va creste cu 2%, deoarece ambalatorii sacrifica mai multe bovine, pe fondul preturilor mai mici la vitei si a unei piete interne mai ferme. Se estimeaza ca productia din China va creste cu 3%, pe fondul ridicarii restrictiilor legate de COVID care revitalizeaza cererea pentru serviciile alimentare. In cele din urma, productia din India a crescut cu 2% fata de cererea de export si consumul intern marginal mai mare.

 

Exporturile globale sunt estimate fractional mai mari in 2023, la 12,1 milioane de tone, deoarece exporturile mai scazute din SUA au compensat pe deplin cresterea din Brazilia, Australia si India. In afara Statelor Unite, se anticipeaza ca exporturile globale vor creste cu 2%. In timp ce consumul de carne de vita din China este prognozat cu 2% mai mare, se asteapta ca importurile sa ramana constante de la an la an, la 3,5 milioane de tone. Se asteapta ca Brazilia sa creasca transporturile catre China pe fondul retragerii altor furnizori Mercosur, in ciuda pierderii accesului pe piata timp de aproximativ 4 saptamani dupa un caz atipic de encefalopatie spongiforma bovina. Concurenta redusa si un real mai slab vor contribui la o crestere de 4% a exporturilor Braziliei catre toate pietele.

 

Exporturile din Australia sunt prognozate cu 13% mai mari, deoarece livrarile mai mari si preturile mai mici ale carcasei propulseaza transporturile catre Asia de Est si America de Nord. Se asteapta ca Australia sa ia cote de piata de la Statele Unite in Asia de Est. Intre timp, cresterea cererii de import din SUA va sprijini cresterea exporturilor Australiei. Exporturile din India sunt prognozate cu 2% mai mari din cauza competitivitatii puternice a preturilor pe pietele cheie din Asia de Sud-Est si Orientul Mijlociu, in special Vietnam, Malaezia si Arabia Saudita. Productia si exporturile din SUA sunt estimate la 12,2 milioane de tone si 1,4 milioane de tone - in scadere cu 5% si, respectiv, 11%.

 

Carne de porc

Productia globala in 2023 este estimata a fi neschimbata de la un an la altul, la 114,3 milioane de tone, deoarece productia mai scazuta in Uniunea Europeana (UE), Regatul Unit si Canada este in mare parte compensata de productia mai mare din Statele Unite, Vietnam, Brazilia si China.

 

Productia de carne de porc din UE este estimata cu 3% mai mica de la an la an, pana la 21,8 milioane de tone. Stocurile de porc din UE au continuat sa scada in 2022 si sunt prognozate la 131,8 milioane de capete in 2023, in scadere cu 2%. Cresterea reglementarilor de mediu si marjele mai slabe ale producatorilor din cauza costurilor crescute ale inputurilor vor continua probabil sa inabuse productia de carne de porc din UE. Se estimeaza ca productia din Vietnam va creste cu 6%, pana la 3,3 milioane de tone, pe fondul investitiilor in industrie si al recuperarii continue din impactul pestei porcine africane. Productia din Brazilia este prognozata cu 2% mai mare de la an la an, deoarece cererea interna si oportunitatile de export raman puternice datorita preturilor competitive.

 

Exporturile globale sunt asteptate la 10,6 milioane de tone in 2023, cu 3% mai mici de la an la an, deoarece scaderile din UE, Canada si Mexic au compensat cresterea exporturilor din Brazilia si China. Se estimeaza ca exporturile UE vor scadea cu 10% din cauza exporturilor mai scazute catre China, Japonia si Coreea de Sud, deoarece carnea de porc din UE isi pierde competitivitatea preturilor din cauza cresterii costurilor de intrare. Livrarile din Canada in 2023 sunt prognozate cu 4% mai mici de la an la an. Exporturile Braziliei sunt prognozate in crestere cu 5%, in mare parte din cauza livrarilor mai mari catre Chile si China. Exporturile Chinei sunt prognozate mai mari, deoarece relaxarea controalelor la frontiera in Japonia si Hong Kong va stimula cererea din sectorul hotelier, restaurante si institutional pentru produse procesate de porc din China. Productia de carne de porc din SUA este estimata cu 1% mai mare de la an la an, pana la 12,4 milioane de tone, deoarece cresterea relativ puternica a sacrificarii din primul trimestru se modereaza in cursul anului. Exporturile americane sunt prognozate usor mai mari in 2023, cu cresteri mici catre China, Japonia si Coreea de Sud, datorita cresterii competitivitatii SUA si scaderii exporturilor din Uniunea Europeana.

 

Carne de pui

Productia globala este prognozata cu 1% mai mare in 2023, pana la 103,4 milioane de tone, in principal din cresterile Braziliei si Statelor Unite, dar si Thailandei, Mexicului si Turciei. Desi preturile furajelor raman ridicate, preturile mai scazute estimate la porumb si soia in 2023 vor stimula productia in majoritatea tarilor. Productia din Brazilia este prognozata cu 3% mai mare, pana la un record de 14,9 milioane de tone, motivata de cererea externa ferma, asociata cu costuri de productie mai scazute. Cresterile de productie din Thailanda si Mexic sunt sustinute de cererea interna puternica, in timp ce Turcia continua sa beneficieze de cererea regionala robusta. Productia din China ramane neschimbata, la 14,3 milioane de tone, deoarece castigurile la puii de carne cu pene albe compenseaza o scadere comparabila a productiei de pui cu pene galbene.

 

Exporturile globale sunt prognozate cu 1% mai mari in 2023, pana la 13,7 milioane de tone, deoarece cresterile mai multor furnizori au compensat scaderile altora. Se estimeaza ca cel mai mare exportator din lume, Brazilia, va avea cea mai mare crestere (7%) pana la un record de 4,8 milioane de tone, deoarece ofera o gama larga de produse pe o varietate de piete. Sunt prognozate cresteri minore pentru Ucraina, Turcia si Thailanda. Se asteapta ca Ucraina sa continue sa creasca livrarile catre UE, beneficiind de masurile UE de liber schimb temporar. Livrarile din Turcia continua expansiunea regionala, in special in Irak. Se estimeaza ca exporturile UE vor scadea din cauza restrictiilor HPAI si a competitivitatii preturilor mai scazute in comparatie cu alti furnizori mondiali. Se estimeaza ca exporturile din Argentina si Chile vor scadea din cauza restrictiilor legate de HPAI impuse de partenerii comerciali cheie.

 

Productia si exporturile din SUA: productia din SUA este estimata cu 1% mai mare in 2023, pana la 21,3 milioane de tone. Exporturile sunt prognozate usor mai mari (1 la suta), la 3,3 milioane de tone.

 

Analiza publicata in editia 89 a revistei INDUSTRIA CARNII.RO.



Poti fi interesat si de