USAMV Iasi isi face laborator pentru cercetarea celor mai periculoase virusuri

USAMV Iasi isi face laborator pentru cercetarea celor mai periculoase virusuri


La Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara „Ion Ionescu de la Brad“ din Iasi au inceput lucrarile pentru modernizarea unui corp de cladire inceput deja, unde va fi sediul Centrului regional de cercetari avansate pentru boli emergente, zoonoze si siguranta alimentara - ROVETEMERG.

Lucrarile se fac din fonduri proprii. La Centru se vor cerceta cele mai periculoase boli care afecteaza inclusiv oamenii, de la diferite virusuri gripale, la unele care au facut ravagii in ultimii ani in lume, precum pesta porcina sau West Nile.

 

„Proiectul centrului de cercetari este axat pe studiul bo­lilor emergente, noi, mai periculoase, virale, bacteriene, pentru animale si om, si altele care afecteaza si siguranta alimentara. El are ca scop amenajarea unor conditii de biosecuritate de gradul al III-lea de protectie, in care sa se poata face cercetari si experimentari direct cu aceste infectii“, a declarat prof.dr. Gheorghe Savuta, decanul Facultatii de Medicina Veterinara si coordonatorul proiectului, citat de ziaruldeiasi.ro.

 

In paralel vor fi mai demarate si diferite licitatii pentru achizitia de dotari si echipamente, bugetul total al proiectului fiind de peste 9 milioane de euro. Reprezentantii universitatii spun ca finalizarea proiectului s-a prelungit in urma birocratiei legata de procesul de achizitii, astfel ca au solicitat si au obtinut permisiunea de a-l termina spre finalul lui 2020.Poti fi interesat si de