UNCAPI, cea mai noua cooperativa, cu afaceri de 40 mil. euro

UNCAPI, cea mai noua cooperativa, cu afaceri de 40 mil. euro


Cooperativele inscrise in Uniunea Nationala a Cooperativelor Agricole de Productie Integrata (UNCAPI), lansata luni, au afaceri de 40 de milioane de euro pe an in cele mai importante ramuri din agricultura, se arata intr-un comunicat al organizatiei.

Toate cooperativele, asociatiile, companiile si persoanele fizice care activeaza in Romania in domeniul agricultura se pot inscrie, incepand cu data de 5 martie, in UNCAPI, beneficiind de un sistem integrat de productie si desfacere, dar si de reprezentare in fata institutiilor statului, consiliere pentru fonduri europene, cursuri de formare profesionala si oportunitati de desfacere in cele mai mari lanturi de retail.

 

Uniunea Nationala a Cooperativelor Agricole de Productie Integrata are inca de la lansare sase membri. Sectoarele in care activeaza sunt: vegetal, legumicol, cresterea pasarilor si productia de oua, cresterea ovinelor si caprinelor, procesarea si productia de lapte si a produselor din lapte, precum si vanzarea produselor agroalimentare.

 

Presedintele UNCAPI este Florin Burculescu, managerul cooperativei Tara Mea, iar secretarul general Stefan Nicolae, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor AgroStar.

 

UNCAPI va reprezenta interesele producatorilor agricoli in fata institutiilor statului, administratiei centrale si locale, va informa si va consilia, dar va initia si propuneri de modificare a legislatiei sigurantei alimentare si va milita pentru asocierea producatorilor agricoli in cooperative

 

'Infiintarea UNCAPI este inca un semn ca agricultura romaneasca este pe un drum bun. Fermierii romani sunt oameni extrem de muncitori si de constiinciosi, daca au si oportunitatea de a ajunge usor la surse de informare si de consiliere, de a le fi reprezentate interesele si, mai ales, de a lucra intr-un cadru organizat, care sa le dea putere si incredere, sunt sigur ca in acest fel, vor ajunge curand pe lista marilor furnizori europeni', apreciaza Petre Daea, ministrul agriculturii.

 

Cu ajutorul UNCAPI, fermierii vor putea ajunge mai usor cu produsele lor pe piata, in special in supermarketuri. Obiectivul principal al Uniunii este acela de a promova produsele romanesti pe piata autohtona, dar si pe cea internationala, cu ajutorul unui sistem de management de productie integrat. Practic, prin asocierea cooperativelor, se pun la dispozitia fermierilor fabrici de procesare, abatorizare, depozite de colectare a legumelor si fructelor, fabrici de conservare. Un sistem integrat de productie ajuta la scaderea preturilor, astfel incat productia fermierilor romani sa fie valorificata pe tot parcusul anului, nu doar in sezon.

 

O parte dintre legumele produse in Romania ajung pe rafturile marilor supermarketuri, insa legumele pot fi si procesate. Stefan Nicolae apreciaza ca lipsa unitatilor de procesare in Romania a creat de-a lungul timpului mari probleme, in sensul in care agricultorii aruncau productiile pe camp pentru ca li se strica marfa. Tocmai acesta este si scopul UNCAPI: sa sprijine fermierii si sa integreze tot acest lant alimentar pentru a folosi productiile si a diminua pierderile.

 

Un alt obiectiv important al UNCAPI este de a atrage fonduri europene cu scopul de a dezvolta aceste afaceri romanesti. Se vor face cursuri de formare profesionala si se vor atrage investitii in vederea capitalizarii cooperativelor membre UNCAPI pentru a elimina intermediarii din lantul agroalimentar.

 

UNCAPI va infiinta filiale teritoriale in toate judetele din Romania si va fi o prezenta activa in toate structurile de dialog social la nivelul prefecturilor, Ministerului Agriculturii, Guvernului si Parlamentului. De asemenea, UNCAPI va solicita Parlamentului finalizarea legislatiei cu privire la facilitatile fiscale pentru fermieri, care va duce la capitalizarea cooperativelor si asociatiilor agricole. In acest moment, toate cooperativele care sunt inscrise in UNCAPI colaboreaza intre ele.Poti fi interesat si de