UE vrea sa sanctioneze Rusia din cauza disputelor privind carnea de porc

UE vrea sa sanctioneze Rusia din cauza disputelor privind carnea de porc


Uniunea Europeana (UE) vrea sa impuna Rusiei sanctiuni comerciale anuale in valoare de 1,39 miliarde de euro (1,65 miliarde de dolari), pretinzand ca Moscova nu indeplineste cerintele Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) privind porcii si carnea de porc, transmite Reuters.

sanctiuni carne rusiaUniunea Europeana (UE) vrea sa impuna Rusiei sanctiuni comerciale anuale in valoare de 1,39 miliarde de euro (1,65 miliarde de dolari), pretinzand ca Moscova nu indeplineste cerintele Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) privind porcii si carnea de porc, transmite Reuters.


Pe 3 ianuarie 2018, UE va trimite solicitarea organismului de reglementare a diferendelor din cadrul OMC, ceea ce va duce la o noua runda de dispute.

In februarie, Organizatia Mondiala a Comertului a dat inca o data castig de cauza Uniunii Europene in disputa sa cu Rusia, care are drept obiect embargoul sanitar introdus de Moscova pentru importurile de porci si carne de porc din spatiul comunitar.

La inceputul lui 2014, Rusia a impus acest embargou dupa descoperirea mai multor cazuri de pesta porcina africana in Lituania si Polonia. In replica, Uniunea Europeana a contestat embargoul rusesc la OMC in iunie 2014.

Ulterior, in august 2016, un organism de reglementare a diferendelor din cadrul OMC a decis ca embargoul sanitar rusesc nu se bazeaza pe standardele internationale relevante si incalca normele Acordului OMC privind aplicarea masurilor sanitare si fitosanitare (Acordul SPS). In replica, Rusia a facut recurs la aceasta decizie la instanta de apel a OMC, care a respins insa recursul formulat de Moscova.

In 6 decembrie, Autoritatea Federala Sanitara Veterinara din Rusia (Rosselkhoznadzor) a anuntat ridicarea restrictiilor privind importurile de porci si produse pe baza de carne de porc din Uniunea Europeana. Dar UE sustine ca nu au fost ridicate restrictiile si a cerut sa poata impune sanctiuni la o valoarea echivalenta cu cea a exporturilor totale din 2013, la care se adauga o crestere anuala de 15%.



Poti fi interesat si de