UE negociaza majorarea importurilor de carne de vita din SUA

UE negociaza majorarea importurilor de carne de vita din SUA


Statele membre ale Uniunii Europene au acceptat sa permita demararea negocierilor cu Washingtonul pentru majorarea importurilor de carne de vita fara hormoni din SUA, o decizie care ar putea reduce tensiunile comerciale transatlantice, informeaza Reuters.

Aceasta masura a fost propusa luna trecuta de Comisia Europeana, care negociaza in numele celor 28 de state membre.

 

"Prin angajarea in acest proces fara intarziere, UE isi demonstreaza angajamentul de a intra intr-o noua faza in relatia cu SUA", a declarat comisarul european pentru Agricultura, Phil Hogan.

 

In prezent, Uniunea Europeana are o cota anuala de 45.000 de tone pentru importul, fara tarife, de carne de vita fara hormoni, cota care este pusa la dispozitia tuturor exportatorilor din intreaga lume, pe principiul primul venit, primul servit.

 

Statele membre au dat un mandat Comisiei sa rezerve o parte din cota globala de import pentru SUA. Cu toate acestea, volumul total al importurilor de carne de vita nu poate fi majorat.

 

Disputa dateaza din 1981 cand Uniunea Europeana a interzis utilizarea hormonilor de crestere in carnea de vita, inclusiv in carnea importata, ceea ce a determinat SUA sa faca o plangere la Organizatia Mondiala a Comertului. Pana la urma UE si SUA au ajuns in 2009 la un acord pentru o cota de import de carne de vita fara hormoni. Insa, potrivit normelor OMC, cota trebuie pusa si la dispozitia furnizorilor non-americani.Poti fi interesat si de