UE ar putea extinde interdictia privind importurile de carne de pasare de la BRF

UE ar putea extinde interdictia privind importurile de carne de pasare de la BRF


Uniunea Europeana (UE) va extinde probabil interdictia privind importurile de carne de pasare procesate de firma braziliana BRF SA - cel mai mare exportator de pui din lume - conform unui articol aparut intr-un ziar local, Folha de S. Paulo, transmite Reuters.

In prezent, UE nu permite intrarea in spatiul comunitar a carnii de pasare procesata in trei dintre fabricile BRF din Brazilia, care sunt investigate de autoritati pentru ca nu ar fi efectuat testele de siguranta alimentara.

 

Conform informatiilor publicate de Folha de S. Paulo, oficialii europeni ar putea extinde interdictia la toate fabricile BRF din Brazilia. O decizie este asteptata saptamana viitoare, dupa o intalnire a reprezentantilor UE cu oficialii brazilieni.

 

Senatorul brazilian Cidinho Santos, membru al grupului care a venit la Bruxelles pentru a se intalni cu oficialii UE, a declarat pentru publicatia braziliana ca europenii ameninta cu interzicerea exporturilor provenite din toate fabricile BRF, chiar si dupa explicatiile si garantiile oferite de ministrul Agriculturii, Blairo Maggi.

 

"Am iesit pesimist de la intalnirea cu oficialii UE", a afirmat Cidinho Santos.

 

In urma unei investigatii ample, derulata timp de trei ani in industria de procesare a carnii din Brazilia, politia a acuzat peste 100 de persoane, in special inspectori din sectorul sanitar, ca au luat mita pentru a permite vanzarea unor produse expirate, falsificand documentele sau neindeplinindu-si atributiile legale.

 

Scandalul a afectat rezultatele financiare ale BRF, care a inregistrat anul trecut pierderi de un miliard de reali (292,19 milioane de dolari), iar actionarii au cerut schimbarea conducerii.

 

Politia braziliana a lansat in 17 martie 2017 operatiunea "Weak Flesh", efectuand raiduri in sapte state unde isi desfasoara activitatea companiile de procesare a carnii, pe fondul acuzatiilor privind mituirea oficialilor din sectorul sanitar pentru ca acestia sa ascunda conditiile neigienice in care firmele isi desfasurau activitatea. Sunt implicate in scandal si cele mai mari companii de procesare a carnii din lume, JBS SA si BRF SA. Acestea au dezmintit acuzatiile.

 

Brazilia este cel mai mare producator de carne de vita si de pui din lume. In 2016, statul latino-american a exportat carne de pasare in valoare de 6,9 miliarde de dolari si carne de vita in valoare de 5,5 miliarde de dolari.Poti fi interesat si de