UE a alocat doua mil. euro pentru distrugerea focarelor de pesta porcina

UE a alocat doua mil. euro pentru distrugerea focarelor de pesta porcina


UE a alocat deja doua milioane de euro pentru a ajuta serviciile veterinare sa gestioneze focarele de pesta porcina, conform datelor comisarului european pentru sanatate publica si siguranta alimentara, Vyte Andriukaiti, a scris Mihai Turcanu, eurodeputat din partea PNL, intr-un mesaj postat pe Facebook.

Pesta porcina africana se extinde in continuare pe teritoriul tarii si in sutele de gospodarii afectate de pesta romanii asteapta ajutor financiar de la autoritati care sa le compenseze pierderile, a mentionat eurodeputatul roman.

 

El a mentionat ca s-a intalnit cu comisarul european pentru sanatate publica si siguranta alimentara, Vytenis Andriukaiti, si au discutat despre bugetul acordat de catre Comisia Europeana pentru gestionarea focarelor de pesta porcina.

 

Potrivit comisarului european, au fost prelucrate circa 3.100 de cereri de despagubire in valoare totala de 47,6 milioane de lei (11,9 milioane de dolari), cu o compensatie de 500.000 lei platita deja fermierilor.

 

Comisarul european a atras atentia asupra faptului ca despagubirile pentru cei ale caror ferme/exploatatii/gospodarii au fost afectate de pesta porcina africana vor veni din partea UE doar daca dosarele sunt intocmite coerent, corect, depuse la timp si daca normele de biosecuritate au fost respectate intocmai de catre fermierii acelor exploatatii.

 

In acest sens, medicii veterinari oficiali, directiile sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor, prin medicii veterinari oficiali sunt responsabili de informarea fermierilor si sprijinirea acestora prin intocmirea corecta a dosarelor de despagubire, se arata in mesajul postat pe Facebook de eurodeputatul Mihai Turcanu.Poti fi interesat si de