UE, ingrijorata de disputa comerciala dintre SUA si China

UE, ingrijorata de disputa comerciala dintre SUA si China


Europa este ingrijorata de daunele colaterale cu care s-ar putea confrunta in urma escaladarii disputei comerciale dintre SUA si China, a afirmat comisarul pentru agricultura si dezvoltare rurala, Phil Hogan, prezent la o expozitie pe teme agricole la Shanghai, transmite Reuters.

Phil Hogan si-a exprimat aceste temeri la intalnirea pe care a avut-o saptamana aceasta cu subsecretarul american de stat pentru agricultura, Ted McKinney, la Shanghai, pe fondul negocierilor care se desfasoara intre primele doua economii mondiale pentru a ajunge la un acord comercial.

 

Oficiali guvernamentali americani de rang inalt urmeaza sa se intalneasca la Washington cu vicepremierul chinez Liu He pentru a discuta diversele probleme comerciale, de la protejarea drepturilor de proprietate intelectuala la bunurile agricole si supracapacitatile de otel.

 

Autoritatile europene si cele din SUA sunt ingrijorate ca propusele reglementari de siguranta alimentara, care solicita certificate sanitare pentru toate importurile alimentare, chiar daca sunt produse cu risc scazut, vor afecta semnificativ comertul de miliarde de dolari cu China.

 

Reglementarile ar fi trebuit sa intre in vigoare in octombrie 2017, dar autoritatile de la Beijing au fost de acord cu o amanare de doi ani, pentru ca firmele sa aiba mai mult timp la dispozitie in vederea implementarii noilor reguli.

 

Printre oficialii cu care s-a intalnit comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala sunt Han Changfu, ministrul Agriculturii, si vicepremierul Hu Chunhua.

 

In cadrul intrevederilor, Phil Hogan a cerut Beijingului sa continue sa acorde acces exporturilor de carne de vita din UE.

 

Solicitarea sa vine in contextul in care Irlanda va deveni prima tara din Uniunea Europeana care va obtine acces la piata carnii de vita din China, care inregistreaza cea mai rapida crestere din lume, dupa ce in 16 aprilie ministrul Agriculturii de la Dublin a anuntat ca Beijingul a aprobat importurile de la trei procesatori irlandezi.

 

Alti cinci procesatori de carne din Irlanda asteapta aprobarea autoritatilor de la Beijing, a precizat un purtator de cuvant al Ministerului Agriculturii de la Dublin.

 

Beijingul a introdus un embargo la importurile de carne de vita din UE si SUA, din cauza epidemiei provocate de boala vacii nebune (encefalopatie spongiforma bovina, ESB) in anii '90, dar temerile privind aceasta boala s-au atenuat in urma inspectiilor mai cuprinzatoare ale importurilor.

 

Dupa multi ani in care s-a facut lobby, embargoul chinez a fost ridicat anul trecut pentru importurile de carne din Irlanda, SUA si Africa de Sud. China a inceput inca din 2014 inspectarea facilitatilor din Irlanda, unde se proceseaza carnea pentru export.

 

China, cea mai populata tara din lume, este al doilea mare importator global de carne. Consumul de carne este in crestere in statul chinez, ca urmare a majorarii veniturilor si a schimbarii obiceiurilor alimentare.Poti fi interesat si de