Tulcea: Despagubiri de peste 46 milioane lei, in urma evolutiei PPA

Tulcea: Despagubiri de peste 46 milioane lei, in urma evolutiei PPA


Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Tulcea a platit pana in prezent peste 46,4 milioane de lei despagubiri pentru gospodariile private si fermele comerciale afectate de virusul pestei porcine africane (PPA), a declarat directorul institutiei, Mitica Tuchila.

Cea mai mare parte a sumei, peste 39,6 milioane de lei, reprezinta despagubirile platite societatilor comerciale, circa 1.000 de gospodarii private primind 6,8 milioane de lei.

 

"Din cele 1.350 de gospodarii afectate de PPA, sunt platite circa 1.000 de exploatatii, iar suma achitata este de 6,867 milioane lei. Din cele 350 de exploatatii neplatite, 172 sunt neeligibile la plata, din diferite motive, fie animalele nu au fost identificate in momentul evaluarii, fie nu au fost inscrise in registrul agricol, fie erau moarte atunci cand medicii veterinari au ajuns in exploatatie", a mentionat directorul Tuchila.

 

DSVSA impreuna cu Prefectura judetului va solicita, potrivit sursei, Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare modificarea hotararii de Guvern nr 1.214/2009, astfel incat la un viitor episod de PPA toate gospodariile afectate sa primeasca despagubiri.

 

"Nu cred totusi ca modificarea legislativa propusa va functiona retroactiv", a mai spus directorul DSVSA. Potrivit sursei, si exploatatiile comerciale afectate de PPA au primit despagubiri.

 

"Societatii Carniprod SA i s-a platit 21,855 milioane de lei, intr-un prim dosar, si daune colaterale de 367.000 de lei pentru nutreturile din ferme. Pentru aceasta societate, urmeaza sa se mai efectueze o plata de 5.344.339 lei, intr-un al treilea dosar pentru despagubirea produselor si subproduselor din carne care a fost aprobat astazi (luni, n.red.)", a mentionat directorul DSVSA.

 

De asemenea, s-au achitat despagubiri si celorlalte societati comerciale afectate de PPA din judet. Astfel, firma Pig Com, din localitatea Satu Nou, a primit peste 9 milioane de lei, societatea Dab Zootehnica, din Vacareni, - 1,276 milioane de lei, iar firmei Euro Suin SRL, din Garvan, i s-a achitat suma de 1,774 milioane de lei.

 

Acestor despagubiri li s-a adaugat suma de circa 160.000 de lei platita Penitenciarului cu Regim de Maxima Siguranta care detinea o ferma in care a fost depistat virusul PPA.

 

Potrivit sursei citate, DSVSA a primit o alocatie bugetara suficienta pentru a efectua toate platile aferente dosarelor de despagubiri neachitate si pentru a aloca institutiei omoloage din Braila 18 milioane de lei, suma necesara platii unor despagubiri similare.

 

In ultimele saptamani, DSVSA nu a mai inregistrat nicio suspiciune de PPA.

 

Primele focare de PPA au aparut in judetul Tulcea la inceputul lunii iunie a acestui an, in localitatile situate pe bratul Chilia al Dunarii, care constituie frontiera intre Romania si Ucraina. Pana la inceputul acestei luni, virusul a fost confirmat in peste 500 de gospodarii din circa 75 de localitati, iar pentru eliminarea pericolului raspandirii acestuia medicii veterinari au decis sacrificarea preventiva a suinelor din circa 50 de localitati.

 

O situatie a DSVSA arata ca 47% din suinele aflate anul trecut in gospodariile populatiei din judet au fost sacrificate, din cauza focarelor de PPA.



Poti fi interesat si de