Tulcea: Centrul unic de vanzare a pestelui din Delta s-ar putea deschide luna viitoare

Tulcea: Centrul unic de vanzare a pestelui din Delta s-ar putea deschide luna viitoare


Bursa de peste de la Tulcea va fi Centrul unic de vanzare a pestelui din Delta Dunarii, a declarat joi, la Tulcea, presedintele Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA), Nicolae Dimulescu, care spera sa inaugureze obiectivul luna viitoare.

Presedintele ANPA a participat joi, la Tulcea, la o sesiune de informare a pescarilor din judet cu privire la oportunitatile de accesare a fondurilor europene oferite de Programul Operational pentru Pescuit si Afaceri Maritime si a declarat presei ca in momentul de fata sediul centrului unic de vanzare a pestelui din Delta este racordat la reteaua de gaze naturale.

"A fost o hiba a proiectului, dar important este ca s-a reparat. Va fi Centrul unic de vanzare a pestelui din Delta, nicidecum o bursa de peste care sa functioneze ca o bursa", a afirmat Dimulescu.

In paralel cu racordul cladirii la reteaua de gaze naturale, autoritatile lucreaza pentru punerea la punct a proiectului de hotarare de Guvern care va specifica actionarii obiectivului si capitalul social al fiecarui actionar.

"Speram ca intr-o luna sa avem totul finalizat si atunci sa inceapa sa functioneze. Depinde de hotararea de Guvern care trebuie sa iasa cat mai curand", a mai spus presedintele ANPA.

Pentru functionarea viitorului Centru unic de vanzare a pestelui va fi nevoie, potrivit sursei, de cateva sute de mii de euro, suma urmand sa fie suportata de Guvernul Romaniei. Cu acelasi scop, ANPA a incheiat parteneriate cu Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii si Consiliul Judetean Tulcea.

In acelasi timp, pescarii din Delta Dunarii au sesizat faptul ca viitorul centru unic de vanzare a pestelui din zona va deveni rentabil doar daca va prelua si cantitatile de peste si rapana din Marea Neagra, nu doar capturile din Rezervatie.

"Trebuie respectata libera concurenta. Daca cele 40 de centre de prima vanzare din Delta au fost autorizate pana in prezent, nu cred ca se poate impune printr-un act normativ inchiderea lor si deschiderea unui centru unic. In acest caz, cineva trebuie sa se gandeasca si la compensatii pentru proprietarii celor 40 de centre", a declarat presedintele Federatiei Organizatiilor Producatorilor de Peste din Delta Dunarii, Dan Verbina.

El a mai spus ca nu are date ca vreunul din centrele de vanzare a pestelui sa fi incheiat conventii de colaborare cu ANPA pentru a asigura materia prima a obiectivului institutiei statului.

Proiectul Bursei de peste de la Tulcea a fost anuntat in urma cu aproape zece ani de conducerea de la acea vreme a ANPA, insa lucrarile de amenajare a obiectivului au inceput in urma cu aproape patru ani si s-au terminat in 2015.

In 2016, dupa receptia celor trei nave care vor asigura transportul pestelui din Delta la Tulcea, autoritatile au constatat ca obiectivul nu are utilitati, iar racordarea imobilului de pe malul Dunarii la retelele de apa, canalizare si energie electrica a fost finalizata anul trecut.

Bugetul initial al proiectului privind realizarea Bursei de peste a fost de peste zece milioane de euro, insa suma a scazut la circa 5 milioane de euro, finantarea fiind asigurata prin Programul Operational pentru Pescuit 2007-2013.

Proiectul are ca obiective eliminarea evaziunii fiscale din domeniul piscicol, monitorizarea capturilor reale de peste din Delta Dunarii, sprijinirea pescarilor ale caror capturi nu sunt primite de cherhanale, precum si protejarea resursei piscicole.

Proiectul bursei de la Tulcea a fost inclus de catre statul roman, conform normelor legale europene si nationale in vigoare, respectiv HG 678/2015 si Decizia CE nr. 6.713/06.10.2015, in categoria "proiecte nefunctionale a caror implementare continua pana la data de 31.03.2019", potrivit Autoritatii de Management a programului operational amintit.



Poti fi interesat si de