Niciun pescar nu mai are dreptul sa captureze stiuca incepand din aceasta saptamana, potrivit Ordinului de prohibitie a pescuitului din acest an, publicat in Monitorul Oficial, se arata intr-un comunicat al Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii.

Ordinul de prohibitie din acest an, adoptat de ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, precum si de ministrul Mediului introduce totodata, pentru prima oara in istoria pescuitului din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (RBDD), pescuitul "Catch & release" pentru specia stiuca.

 

"In mod special, pe teritoriul RBDD, in afara perioadelor de prohibitie, pescuitul recreativ-sportiv la stiuca este permis numai cu eliberarea tuturor capturilor (catch&release)", se arata in ordinul de prohibitie.

 

Pescuitul stiucii este interzis pe teritoriul Rezervatiei pana la data de 15 martie inclusiv.

 

Introducerea pescuitului sportiv cu obligativitatea eliberarii capturilor a fost anuntata inca de anul trecut, de guvernatorul Rezervatiei, Malin Musetescu, pentru inca trei specii - crap, somn si salau, in contextul declinului populatiilor din aceste specii.

 

Masura a fost criticata de Asociatia Patronatului in Turismul din Delta Dunarii, a carei conducere s-a aratat nemultumita din cauza ca "stiuca este pe cale de disparitie pentru pescarii sportivi, dar nu si pentru pescarii comerciali".

 

Inca de la transmiterea proiectului ordinului de prohibitie catre autoritatile nationale, guvernatorul Musetescu a mentionat ca masurile au fost discutate cu asociatiile de pescari.

 

Ordinul de prohibitie din acest an prevede interzicerea pescuitului in habitatele piscicole naturale din Romania si in apele care constituie frontiera de stat incepand cu data de 7 aprilie.

 

Stiuca, una dintre speciile care atrage pescarii sportivi in Delta Dunarii, este apreciata pentru carne si icre, productia din aceasta specie de interes economic atingand un nivel record de 2.666 de tone in anul 1965 si un nivel minim de patru tone in anul 1994, potrivit Institutului National de Cercetare Delta Dunarii.

 

Prohibitia pescuitului este impusa in fiecare an pentru protejarea resurselor acvatice in perioada de reproducere a acestora si in perioada imediat urmatoare acesteia, astfel incat sa se asigure pentru anii urmatori o productie de peste cat mai buna.



Poti fi interesat si de