Tulcea: 197.000 de lei, platiti proprietarilor de suine afectate de pesta porcina

Tulcea: 197.000 de lei, platiti proprietarilor de suine afectate de pesta porcina


Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Tulcea a platit, pana in prezent, 197.000 de lei unui numar de 78 de persoane fizice in gospodariile carora a fost identificat virusul pestei porcine africane (PPA), a declarat directorul institutiei, Mitica Tuchila.

Acesta a adaugat ca medicii veterinari au, totodata, in lucru 42 de dosare in valoare totala de 210.000 lei si continua actiunile de sacrificare a suinelor dintr-o exploatatie comerciala.

 

"Actiunea de eutanasie a suinelor dintr-o prima exploatatie comerciala s-a incheiat, iar acum se efectueaza dezinfectia fermei si neutralizarea produselor de origine non-animala. In cazul celei de-a doua exploatatii in care s-a identificat PPA, s-au eutanasiat 10.200 de capete dintr-un efectiv de 17.000", a afirmat Mitica Tuchila.

 

Directorul DSVSA Tulcea nu a putut mentiona valoarea despagubirilor care vor fi platite societatilor comerciale, in conditiile in care evaluarea pagubelor nu s-a incheiat, dar a precizat ca si Penitenciarul cu Regim de Maxima Siguranta, care detine o ferma cu 350 de capete de porcine, va primi despagubiri, dupa ce animalele detinute au fost sacrificate din cauza prezentei PPA.

 

"In 10 zile se asteapta propunerile de modificare a actelor normative care vor permite punerea in practica a masurilor luate pe data de 1 august de catre Comitetul ministerial pentru situatii de urgenta privind combaterea PPA, iar, ulterior, se va trece la recoltarea mistretilor. Despre evolutia PPA in Europa si in statele non-UE s-a stiut de cel putin doi ani, iar Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara a luat masuri. S-a instruit personalul directiilor silvice, asociatiile de vanatori si pescari, s-au transmis adrese crescatorilor particulari de suine si in special exploatatiilor comerciale si s-au facut si simulari privind prezenta PPA. Anul trecut, la Tulcea am avut o asemenea simulare", a mai spus directorul DSVSA.

 

Planul de masuri suplimentare adoptat de Comitetul ministerial pentru situatii de urgenta privind combaterea PPA prevede ca in termen de 30 de zile de la confirmarea virusului sa se recolteze integral pradatorii din zonele afectate.

 

Mistretii si pradatorii care vor fi recoltati prin vanatori la panda sau dibuire vor fi depozitati in centre de colectare a vanatului sau in lazi frigorifice depozitate in spatii special amenajate, iar daca analizele sanitar-veterinare vor confirma prezenta PPA, carnea acestora va fi incinerata sau ingropata. In caz contrar, ea va putea fi valorificata, potrivit planului autoritatilor.

 

In 57 de localitati din judetul Tulcea evolueaza PPA, iar numarul total al focarelor a fost luni dimineata de 466. De la inceputul lunii iunie pana in prezent au fost sacrificate 2.950 de suine din gospodarii private.

 

Luni dimineata, DSVSA a inregistrat 16 suspiciuni de PPA in noua localitati din judet, probele confirmate in laboratorul din Tulcea fiind transmise spre reconfirmare Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala din Bucuresti.

 

PPA a inceput sa activeze in Romania in urma cu aproape un an, in zona de nord-vest. Incepand din luna iunie a acestui an, atunci cand s-au identificat primele focare in zona de sud-est a Romaniei, in Delta Dunarii, evolutia virusului a fost agresiva, conform autoritatilor nationale, iar din acest motiv s-a decis luarea unor masuri suplimentare de combatere a virusului.

 

PPA nu afecteaza oamenii, dar are impact la nivel social si din punct de vedere economic. Aceasta boala virala a porcinelor domestice si salbatice are o evolutie rapida si mortalitate de 100% pentru porcii care se imbolnavesc, iar pentru ea nu exista vaccin si nici tratament. Boala nu este periculoasa pentru oameni, insa oamenii pot reprezenta o sursa de infectie prin echipamentul sau hainele nedezinfectate purtate in focare si nerespectarea normelor sanitar-veterinare prevazute de legislatia in vigoare.



Poti fi interesat si de