Tulcea: Pesta porcina africana, confirmata in 29 de localitati din judet

Tulcea: Pesta porcina africana, confirmata in 29 de localitati din judet


Specialistii Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) au confirmat focare de pesta porcina africana (PPA) in gospodarii din 29 dintre cele circa 140 de localitati din judetul Tulcea, a declarat directorul institutiei, Mitica Tuchila.

"Sunt 29 de localitati afectate mai mult sau mai putin de PPA. Intregul aparat sanitar-veterinar judetean si colegi din alte DSVSA-uri ne ajuta in actiunile de stopare a difuzarii acestui virus in alte exploatatii sau localitati. De asemenea, avem o echipa care participa la eutanasia si ecarisarea exploatatiei comerciale cu circa 46.000 de capete de porcine. Actiunea este in derulare si probabil ca va mai dura o perioada", a afirmat Tuchila.



Pe langa echipele de medici veterinari care se ocupa de focare, in judet mai activeaza si echipe care intocmesc documentatiile pentru acordarea despagubirilor proprietarilor de suine sacrificate, conform Hotararii de Guvern nr. 1.214/2009 actualizata.



"Bugetul DSVSA include sume necesare despagubirii proprietarilor animalelor infectate cu boli prevazute in HG nr. 1.214/2009, ca de exemplu anemia infectioasa ecvina, leucoza enzootica bovina si gripa aviara. Astfel, avem bani pentru despagubiri ca urmare a sacrificarii porcilor, dar Autoritatea Nationala ne-a solicitat estimari pe care noi le-am transmis deja", a precizat directorul DSVSA.



Potrivit sursei, aparitia focarelor de PPA din Romania la un interval de circa trei ani fata de inregistrarea focarelor de PPA din Ucraina se explica prin inceperea recoltarii mecanizate si a vanatorii in tara vecina, care au speriat mistretii bolnavi. Acestia, pe fondul nivelului scazut al Dunarii, au ajuns in Delta romaneasca, unde au intrat in contact cu suinele domestice crescute, in unele cazuri, in stare de libertate de localnici.



"Judetul Tulcea este, conform Comisiei Europene, zona de risc, ceea ce inseamna ca porcinele vii nu pot parasi judetul si nici produsele si subprodusele obtinute de la acestea. In schimb, unitatile care proceseaza sau care abatorizeaza pot sa primeasca spre sacrificare animale din zone indemne, in care nu evolueaza PPA. Unitatile de procesare pot primi carne din localitati in care nu evolueaza PPA, inclusiv din importuri", a mai spus directorul DSVSA.



PPA este, potrivit sursei, o boala care nu se transmite la om, insa omul poate reprezenta o sursa de infectie prin echipamentul sau hainele nedezinfectate purtate in focare.



Poti fi interesat si de