Trei preparate din carne de Mangalita, primele din Dolj atestate ca "produse traditionale"

Trei preparate din carne de Mangalita, primele din Dolj atestate ca "produse traditionale"


Piept oltenesc de Mangalita, carnati trandafiri de Mangalita si burtican de Mangalita, produse de un fermier din Dabuleni in propria carmangerie, sunt primele produse din judetul Dolj care au fost atestate ca "produse traditionale".

Conducerea Directiei Agricole Dolj a inmanat familiei Dorin si Gilbert Vircan, tata si fiu, din Dabuleni, care detin o crescatorie de porci din rasa Mangalita si o carmangerie in localitate, cele trei atestate pentru produsele traditionale.


"Acest atestat ne certifica in primul rand calitatea si ceea ce facem noi. Avand ferma de porci, abatorul, carmangeria unde preparam, ne trebuia si certificarea ca omul sa fie sigur ca de la noi pleaca toate. Altfel, daca una din acestea nu le ai, nu poti spune ca ai produs traditional: cumperi produs de pe piata denumit de comercianti produs traditional, dar animalul nu este crescut traditional. La noi porcii chiar cresc traditional, in conditii semisalbatice si puteti veni sa vedeti", a spus Dorin Vircan.


La randul sau, directorul Directiei Agricole Dolj, Adrian Popa, a afirmat ca eticheta de pe acest atestat va fi pusa pe toate produsele care vor iesi pe piata, ceea ce inseamna TVA de 5%, adica pret mai mic, iar acesta este pasaportul pentru produsul respectiv, atat pentru piata interna, hipermarketuri, cat si pentru pietele internationale.


"Noi nu aveam astfel de produse in Dolj, aceasta este prima incercare si reusita de acest fel. Sunt produse de nisa, volumul de productie este mic, iar calitatea este una superioara. Din punct de vedere juridic, este un moment istoric pentru noi, pentru ca sunt primele produse traditionale si speram ca pe viitor in judetul Dolj sa avem si alte astfel de produse. A fost un demers greu, dar a meritat! impreuna cu echipa Directiei ne luptam sa promovam produsele traditionale, sanatoase si reprezentative pentru Dolj", a spus directorul Directiei Agricole.


Adrian Popa a mai afirmat ca in curand si alti fermieri vor primi astfel de atestate, iar in comuna Desa se va deschide un centru de colectare a legumelor. 



Poti fi interesat si de