Suspiciuni de pesta porcina africana in doua sate din Delta

Suspiciuni de pesta porcina africana in doua sate din Delta


Porcinele din patru gospodarii din satele Ceatalchioi si Salceni, comuna Ceatalchioi din Delta Dunarii, au fost sacrificate de autoritati, dupa ce rezultatele analizelor efectuate pe probe prelevate de la animalele din cele doua localitati au fost pozitive la pesta porcina africana (PPA), a declarat directorul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA), Mitica Tuchila.

Suspiciunea privind prezenta PPA in cele doua localitati a fost anuntata vineri, 8 iunie, medicului veterinar de libera practica de proprietarii celor patru gospodarii in efectivele carora s-au inregistrat mortalitati de porcine.

 

"Laboratorul sanitar-veterinar a constatat sambata ca probele prelevate din cele patru gospodarii sunt pozitive la PPA, iar duminica dimineata probele au fost transmise pentru confirmare laboratorului national de referinta al Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala (IDSA) din Bucuresti", a mai spus Tuchila.

 

Potrivit prevederilor Hotararii de Guvern nr. 1.214 din 2009, toti porcii din cele patru gospodarii au fost sacrificati, proprietarii acestora urmand sa primeasca despagubiri. De asemenea, medicii veterinari au dezinfectat gospodariile in care s-au inregistrat mortalitati, iar circa 150 de kilograme de carne de porc gasita congelata in cele patru gospodarii a fost confiscata pentru distrugere.

 

Pentru prevenirea extinderii focarelor de PPA, autoritatile au decis instituirea unor filtre in suburbia Tudor Vladimirescu a municipiului Tulcea, astfel ca niciun porc sau un subprodus din carne de porc provenit din zona sa nu fie transportat din Delta in zona de terasa a judetului.

 

"Porcii din cele patru gospodarii erau tinuti in cotete. Sursa de infectare probabila este mediul salbatic, cunoscut fiind faptul ca mistretii vin in aceasta perioada foarte aproape de gospodariile oamenilor", a precizat Mitica Tuchila.

 

Potrivit sursei, in urma extragerilor controlate de mistreti din mediul salbatic pentru stabilirea existentei PPA la efectivele din aceasta specie din Delta Dunarii, nu a fost constatata prezenta virusului, in conditiile in care la granita romano-ucraineana, pe partea ucraineana a Dunarii, au fost identificate mai multe focare, unele dintre ele fiind situate si la doi kilometri distanta de frontiera.

 

Pesta porcina africana este, potrivit DSVSA, o boala a suinelor domestice si salbatice care nu poate fi prevenita prin vaccinari si care produce mari pagube socio-economice.

 

De la sfarsitul anului 2015 pana in prezent, medicii veterinari tulceni, reprezentantii Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) si cei ai Directiei Silvice sunt intr-o permanenta activitate de informare si de prevenire a aparitiei acestor boli. Pentru sezonul de vanatoare 2017-2018, ARBDD a emis autorizatie de recoltare pentru 60 de exemplare de mistret pe fondurile cinegetice limitrofe granitei cu Ucraina, respectiv Somova, Sireasa, Stipoc, Tatanir si Popina.

 

Vanatoarea in Delta este interzisa de mai multi ani, actiunile de extractie efectuandu-se doar de agenti ecologi ai ARBDD, reprezentanti ai Directiei Silvice si ai DSVSA.

 

Pesta porcina africana a fost confirmata anul trecut in Romania pentru prima data intr-o gospodarie particulara de la periferia municipiului Satu-Mare.



Poti fi interesat si de