Subventiile vor fi plafonate la 100.000 euro pe ferma

Subventiile vor fi plafonate la 100.000 euro pe ferma


Comisia Europeana a prezentat principiile Politicii Agricole Comune (PAC) in viitorul exercitiu bugetar (2021 – 2027).

Potrivit acestora, banii vor fi distribuiti cu precadere catre fermele mici si medii – platile directe pe hectar vor fi mai mari in cazul acestora si vor fi plafonate la 100.000 de euro pe ferma, scrie cursdeguvernare.ro.

 

Bugetul alocat viitoarei PAC este de 365 de miliarde euro, cea mai importanta componenta fiind reprezentata de platile directe.

 

 Noile principii:

 

  1. Comisia doreste mai multa echitate in directionarea sprijinului si de aceea a stabilit ca prioritate vor avea fermele mici si medii, si tinerii fermieri.

 

Platile directe catre fermieri vor fi reduse incepand de la 60 000 euro si plafonate pentru plati peste 100 000 euro pe ferma. Se vor lua in considerare in totalitate si costurile cu forta de munca.

 

Fermele mici si medii vor primi un sprijin mai mare pe hectar.

 

Tarile vor trebui sa rezerve cel putin 2 % din alocarea lor destinata platilor directe pentru a-i sprijini pe tinerii fermieri la instalare. Acest sprijin va fi completat prin sprijin financiar pentru dezvoltarea rurala si diferite masuri de facilitare a accesului la terenuri si la transferul acestora.

 

  1. De asemenea, Comisia doreste legarea mai stransa a sumelor acordate de aplicarea unor practici favorabile mediului si climei:

 

Platile directe vor fi conditionate de cerinte mai stricte privind mediul si clima.

 

Fiecare stat membru va trebui sa puna la dispozitie scheme ecologice prin care sa ii sprijine pe fermieri sa faca mai mult decat impun cerintele obligatorii si care sa fie finantate cu o parte din alocarile lor nationale destinate platilor directe.

 

O proportie de cel putin 30 % din fiecare alocare nationala pentru dezvoltarea rurala va fi dedicata masurilor legate de mediu si clima.

 

Se preconizeaza ca 40 % din bugetul general al PAC va contribui la actiuni climatice.

 

Pe langa posibilitatea de a transfera 15% intre piloni, statele membre vor dispune si de posibilitatea de a transfera inca 15% de la pilonul 1 la pilonul 2 pentru cheltuieli cu masurile legate de clima si mediu (fara cofinantare nationala), mai scrie sursa citata.

 

  1. Stimularea inovarii:

 

Rezervarea unui buget de 10 miliarde EUR din programul de cercetare al UE Orizont Europa pentru proiecte de cercetare si inovare in sectoarele alimentar, agricol, al dezvoltarii rurale si al bioeconomiei;

 

Incurajarea statelor membre sa utilizeze volume mari de date si tehnologii noi pentru controale si monitorizare (de exemplu, verificarea dimensiunilor fermelor pentru cererile de plati directe cu ajutorul datelor satelitare), diminuandu-se astfel semnificativ necesitatea de a aplica controale la fata locului;

 

intensificarea digitalizarii vietii rurale, de exemplu prin extinderea accesului la banda larga in regiunile rurale, ameliorandu-se in acest fel calitatea vietii in zonele respective si contribuindu-se si mai mult la competitivitatea productiei agricole europene.



Poti fi interesat si de