Stefan Padure, APAR: Romania trebuie sa copieze, nu sa inventeze

Stefan Padure, APAR: Romania trebuie sa copieze, nu sa inventeze


Cei care se ocupa cu promovarea produselor agroalimentare romanesti nu doar ca le transforma intr-un motiv de mandrie nationala, ci si intr-un motor al dezvoltarii economice.

"In premiera, Romania a aplicat si sustine promovarea produselor romanesti in cadrul Uniunii Europene, cu o finantare cu o intensitate nerambursabila pana la 80%, iar bugetul European anual este de 200 milioane de euro. Aici ar trebui sa se gandeasca producatorii romani, ca o aplicare pe un astfel de regulament diminueaza bugetele de marketing ale companiilor, bani care pot sa mearga direct in profit la un moment dat. Sunt putin mai pragmatic si cred ca Romania este la momentul in care trebuie sa copieze, nu sa inventeze. Ne uitam in gradina europenilor, avem produse de calitate, din pacate nu stim sa le promovam, nu ajungem cu ele acolo unde trebuie, unde avem clientul si nu am inteles ca o crestere de business, o crestere de investitii in active fizice trebuie sa fie o necesitate fireasca a cererii de piata", a spus, in cadrul Conferintei INDUSTRIA CARNII LA RAFT, Stefan Padure, presedintele Asociatiei pentru Promovarea Alimentului Romanesc.

 

Liderul APAR a mai spus ca una dintre solutiile la standardul dual la alimente o reprezinta certificarea de calitate, intrucat aceste produse certificate nu pot fi falsificate cat timp exista un caiet de sarcini, iar calitatea ramane la acelasi nivel.

 

"Avem sisteme de calitate prin care putem sa diminuam deficitul de balanta comerciala, care a fost de minus 800 milioane de euro in 2017 pe produse agroalimentare si suntem prima tara la exportul de subventie, si aici ma refer la grau si porumb, in loc sa il dam pe lantul de productie, cresterea animalelor, in primul rand, apoi productia de carne transata, carne procesata, si nu sa stam la mila naturii. Chiar si o certificare pe un sistem bio a produsului reprezinta un pas inainte. Am putea avea 70% finantare pe masura 3.2 – pana la 150.000 euro nerambursabili", a mai spus Padure.

 

Mai multe detalii despre Conferinta INDUSTRIA CARNII LA RAFT puteti citi in ultimul numar al revistei de specialitate INDUSTRIA CARNII.RO.



Poti fi interesat si de