Specialistii danezi cauta solutii pentru prevenirea raspandirii PPA

Specialistii danezi cauta solutii pentru prevenirea raspandirii PPA


O echipa de epidemiologi din Danemarca va realiza un studiu epidemiologic in urma caruia sa se stabileasca ce se poate face pentru a preintampina raspandirea virusului pestei porcine africane la efectivele sanatoase de porci.

Conducerea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor s-a intalnit, ieri, cu dr. Sten Mortensen, directorul Administratiei Veterinare si Alimentare, din cadrul Ministerului Mediului si Alimentatiei din Danemarca.

 

Specialistul danez a fost invitat de catre presedintele ANSVSA, dr. Geronimo Branescu, in urma discutiilor despre evolutia pestei porcine africane in Europa, purtate cu prilejul intalnirii sefilor servicilor veterinare care a avut loc la Bruxelles, in intervalul 10 – 11 iulie.

 

Dr. Sten Mortensen este un reputat epidemiolog si, in calitate de sef al Departamentului de Sanatate Animala, a gestionat controlul si eradicarea focarelor de boli ale animalelor, care au afectat Danemarca incepand cu anul 2002.

 

In urma discutiilor s-a hotarat realizarea, in colaborare, a unui studiu epidemiologic care sa analizeze modul in care s-au contaminat gospodariile populatiei, pentru a gasi cele mai bune solutii de prevenire a patrunderii virusului in efectivele sanatoase de porci.

 

Specialistii ANSVSA sunt in permanent contact si se consulta cu epidemiologi europeni, cu experienta in controlul si eradicarea acestei boli.

 

Experti ai Comisiei Europene au fost prezenti, la inceputul lunii iulie, la Tulcea pentru a evalua situatia si a sprijini autoritatile romane in gestionarea focarelor de boala.Poti fi interesat si de